Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
816
View
13
Reply

[TERKINI] : Aplikasi WhatsApp Hanya Boleh Digunakan Oleh Telefon Tertentu Sahaja Bermula Januari 2021

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-1-2021 08:18 AM | Show all posts |Read mode
Admin MJ December 29, 2020  Isu Semasa



Adakah anda merupakan seorang pengguna aplikasi WhatsApp? Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa penggunaan aplikasi WhatsApp sebagai salah sebuah alat yang berfungsi untuk berhubung dan berkomunikasi dengan individu lain kini semakin meluas dan boleh dikatakan hampir semua pemilik telefon pintar hari ini akan mempunyai aplikasi WhatsApp ini.

Untuk pengetahuan anda semua, Mirror.co.uk telah melaporkan bahawa perkhidmatan popular WhatsApp ini akan berhenti berfungsi pada peranti ataupun telefon model tertentu melainkan mereka menaik taraf sistem operasi terbaru pada telefon atau peranti mereka.

Sila ikuti perkongsian yang telah pasukan Salam Kerjaya sediakan di bawah ini untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan dengan jenis telefon pintar serta sistem operasi yang disokong untuk penggunaan WhatsApp bermula pada Januari 2021.

SISTEM OPERASI YANG DISOKONG

Untuk makluman anda, bermula pada Januari 2021 aplikasi WhatsApp akan berhenti berfungsi pada telefon pintar yang tidak menggunakan sekurang-kurangnya sistem versi yang disokong seperti berikut:

  • Apple iOS9
  • Android 4.0.3
  • KaiOS 2.5.1


Bagi sistem operasi KaiOS, ianya adalah termasuk kepada para pengguna peranti JioPhone dan JioPhone 2.


Bagi Para Pengguna iPhone
  • Semua model peranti iPhone hingga iPhone 4 bakal kehilangan sokongan untuk menggunakan aplikasi WhatsApp.
  • Hal ini bermakna bagi mereka yang menggunakan iPhone 4S, iPhone 5S, iPhone 6 dan iPhone 6S perlu untuk melakukan kemaskini kepada sistem operasi mereka ke iOS 9 atau yang lebih baharu untuk mereka terus menggunakan aplikasi WhatsApp.



Bagi Para Pengguna Android
  • Aplikasi WhatsApp akan berhenti berfungsi pada telefon pintar yang berjalan pada versi Android sebelum 4.0.3
  • Antara model telefon yang tidak lagi dapat untuk menyokong aplikasi WhatsApp adalah HTC Desire, LG Optimus Black, Motorola Droid Razr, dan Samsung Galaxy S2


CARA SEMAK SISTEM OPERASI TELEFON ANDA


Untuk para pengguna telefon pintar yang agak lama, anda dinasihatkan untuk melakukan semakan sistem operasi versi telefon anda sekarang untuk terus menggunakan perkhidmatan aplikasi WhatsApp.


Untuk Telefon Android


Bagi pada pengguna Android, anda boleh menyemak sistem operasi telefon atau peranti anda seperti berikut:
  • Buka tetapan (Setting)
  • Pilih tentang telefon (About Phone)



Jika versi telefon anda kurang daripada Android 4.0.3, anda diminta untuk melakukan kemaskini (update) pada sistem operasi peranti anda untuk teruskan penggunaan aplikasi WhatsApp.


Untuk Telefon iPhone


Bagi para pengguna iPhone pula, anda boleh melakukan semakan terhadap peranti anda melalui cara berikut:
  • Buka tetapan (Setting)
  • Pilih umum (General)
  • Pilih maklumat (About)



Sistem operasi bakal dipaparkan di Software Version. Jika peranti anda menggunakan versi kurang daripada iOS 9, anda diminta untuk melakukan kemaskini (update) bagi meneruskan penggunaan aplikasi WhatsApp.


Semoga bermanfaat! sumber

-----------------
Smartphone saya masih ok,whatsapp ni dah jadi  macam diary saya dah
info penting semua masuk sana dan email,backup.dan lagi backup
ke icloud best.boleh guna desktop version icloud untuk apa2 urusan



Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-1-2021 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq tt.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2021 10:30 AM | Show all posts
Thanks perkongsian TT
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2021 02:46 PM | Show all posts
KaiOS tu OS apa.. pertama kali dengau.. yang Huawei tu ker...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2021 11:56 PM | Show all posts
buragazz replied at 8-1-2021 02:46 PM
KaiOS tu OS apa.. pertama kali dengau.. yang Huawei tu ker...

Kai OS ni kalau macam system kat PC ,ia macam Linux
tak payahla guna system smartphone bukan2 ni hehe
ios dan android dah stabil dan banyak application
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 07:10 AM | Show all posts
trunks replied at 9-1-2021 11:56 PM
Kai OS ni kalau macam system kat PC ,ia macam Linux
tak payahla guna system smartphone bukan2 ni  ...

tq trunks atas pencerahan... nama pun dah tak best Kai OS..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 06:19 PM | Show all posts
oh ya mod,

any comment pasal data subscribers dari whatsapp & facebook akan digunakan? in terms of safety, privacy etc ... apa advice? should stick to whatsapp or move to other apps?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 04:39 AM | Show all posts
airisa replied at 12-1-2021 06:19 PM
oh ya mod,

any comment pasal data subscribers dari whatsapp & facebook akan digunakan? in terms o ...

sejujurnya la,..hehe,,paling jujur dari lubuk hati saya.yang saya baca
dia akan ambil nombor contacs yang ada dalam whatsapp list, tak taula apa
tujuan nya tu..tapi,kalau tanya adakah saya akana guna whatsapp ke tak
saya akan guna sebab crush saya yang handsome gila tu ada di sana
takla tu salah 1 sebab, tapi,saya akan guna ajela,bukannya ada benda
penting dalam smartphone saya ni,hehe

bacalah thread ini dulu

https://mforum.cari.com.my/forum ... ;extra=#pid72091627
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 13-1-2021 04:39 AM
sejujurnya la,..hehe,,paling jujur dari lubuk hati saya.yang saya baca
dia akan ambil nombor cont ...

ehhhh momod ni gegurl ke bkn jejanz
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 06:15 AM From the mobile phone | Show all posts
btw thanks cik momod, info yg berguna esp utk smart phone yg lama

Comments

sesama sayam :D  Post time 13-1-2021 06:46 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 06:45 PM | Show all posts
takayama replied at 13-1-2021 06:13 AM
ehhhh momod ni gegurl ke bkn jejanz

haha tengokla profile saya ,gegurlz  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list