Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
714
View
18
Reply

Syarikat BPO Tawar Gaji Tinggi

[Copy link]

Author: ardent91       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-2-2021 05:04 PM | Show all posts |Read mode
I rasa masih ramai di kalangan kaum M kita yg x taw mengenai syarikat2 BPO yg menawarkan gaji permulaan tinggi sekitar RM2.5k-4k even untuk fresh graduate. Antara syarikat2 BPO di sekitar KL yg menawarkan gaji tinggi adalah:

1) Concentrix
2) Accenture
3) Scicom

Buat mereka yg x familiar dengan BPO industry, BPO company ni adalah 3rd party company yang dilantik oleh company2 besar untuk menjalankan tugas atau aktiviti buat company2 tersebut terutamanya customer service. Tapi kenapa BPO companies yg disenaraikan di atas tu boleh offer starting salary yg agak tinggi dibandingkan dgan BPO companies yg lain? Sbbnya clients dorg merupakan company2 international yg besar mcm Facebook, Google, Dell dan Microsoft. Based on my observation, ramai non-Malays graduates yg kerja di company2 ni, mungkin disebabkan mereka lebih mendapat banyak maklumat dan sumber yg terkini dalam aspek kerjaya especially pekerjaan yg menawarkan starting salary yg tinggi.

Untuk maklumat lanjut, uolls boleh google jer mengenai BPO indutry dan nama2 company yg I listed kan dekat atas. Good thing is most of these companies still hiring even now during this COVID time. And kalo sape2 yg masih ragu2 mengenai starting salary tu, uolls cuberla riki2 or buat investigation sendiri tanya mana2 staff yg kerja kat ctu, mmg confirm starting salary is 2.5k-4k. Nasihat I, better la uolls at least ada degree and able to speak English. X perlu nak fluent sgat mcm native speaker... able to speak basic English pown dah ok.....Sebarkan pada ahli family, rakan2, sedara-mara dan sahabat-handai uolls yg masih mencari kerja....Pergi ke laman web company2 tersebut and apply sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-2-2021 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Huhhh..tp politik tmpt keje is real..nak stay relevan kena jd kaki kipas..n even ada y sggup gadai body..semata2 nak pangkt tggi tp skill apa pun xde
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks for the info
Mana tahu ada rezeki buat sesiapa yang ngah mencari kerja
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik TT...boleh bantu sapa2 yg tgh cari kerja tu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
call center, asyuk but hmm.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 07:01 PM | Show all posts
admin youtube
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Accenture dgn scicom toxic envi..
ofismate bkas pkerja yg cakap..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
iol pernah dapat offer from scicom tu. Tapi sebab graveyard shift, iol jadi takut nak accept shift start 6pm sampai 2-3am pastu shift 9am sampai 12-1am .. camgitu la lebih kurang kena rotate.

Buatnya colleague mc ke apa, kejung iol kat situ walaupun kena pakai headfon jwp call customer kikiki

Utk yang hati waja okay je, apply. iol memang dasar penakut, kang nak ke toilet pun ajak member teman konsepnya ujung2 both kena buang kerja
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:03 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 20-2-2021 05:18 PM
Huhhh..tp politik tmpt keje is real..nak stay relevan kena jd kaki kipas..n even ada y sggup gadai b ...

Politik tempat kerja kat mana2 pown almost less or the same.. yg penting starting salary BPO companies ni tinggi.. lepas setahun, 2 tahun dah kumpul banyak duet, boleh la g cari kerja lain and mungkin masuk industri lain yg bukan BPO... sbb ramai jer org kerja BPO boleh jump masuk kerja office biasa jadi account, marketing, admin executive sumer tu... sbb dikira buat kerja office kan..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:06 PM | Show all posts
234126 replied at 20-2-2021 09:15 PM
iol pernah dapat offer from scicom tu. Tapi sebab graveyard shift, iol jadi takut nak accept {:mlbig ...

Kita just nak starting salary tu cantek.. lepas dah setahun,2.. boleh tukar bidang kerja lain yg lebih flexibel... typical working hours punyer kerja yg 8am-5pm tu... BPO ni just dijadikan batu loncatan untuk letak gaji tinggi dalam resume... ramai agen2 customer service lepas 2 tahun camtu, tukar kerja jadi executive or officer kat office.. yg penting dorg boleh demand la gaji tinggi sbb starting dorg kt BPO dulu dah tinggi

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:09 PM | Show all posts
lattehazelnut replied at 20-2-2021 07:56 PM
Accenture dgn scicom toxic envi..
ofismate bkas pkerja yg cakap..

depend pada project la kot dan siapa team mate and team leader project tu... Kalo camtu, I highly suggest try Concentrix la... Concentrix rata2 agent customer service even dak2 fresh graduate umur 23-24 tahun camtu gaji starting RM3.5-4k. Belom lagi campor allowances itu, ini.. boleh dapat around RM4.5-5k monthly.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:10 PM | Show all posts
shernazz replied at 20-2-2021 05:55 PM
Thanks for the info
Mana tahu ada rezeki buat sesiapa yang ngah mencari kerja

Your welcome.. tulah I tgok ramai yg unemployed time PKP ni... so why dont just try jer apply kerja customer service kt company2 BPO ni.. sapa2 ada experience kerja in aviation cam cabin crew or staff hotel tu mmg sesuai sgat la..

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 21-2-2021 09:06 PM
Kita just nak starting salary tu cantek.. lepas dah setahun,2.. boleh tukar bidang kerja lain yg l ...

masa iol dapat offer tu, gaji dia ckp 2.4k. Tapi tu lah, sebab graveyard shift iol tak berani pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:11 PM | Show all posts
noor2 replied at 20-2-2021 06:26 PM
Terbaik TT...boleh bantu sapa2 yg tgh cari kerja tu....

Yeap. mudah2an. I pown kalo ada org inform i pasal company2 ni waktu i mula2 graduate dulu dah lama i apply kerja kat company2 ni...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:18 PM | Show all posts
Ni ada job vacancy from Scicom: https://scicom-intl.com/careers

RM2.8k  monthly (upon confirmation) for BI & BM speaker.... okla not bad what. And for Mandarin speakers of course lah lebih tinggi.. tp kalo ada sape2 yg tgh desperate cari kerja skrg ni... RM2.8k monthly salary tu (based on Malaysian standard) kira ok sgat la tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 09:20 PM | Show all posts
Anyway selain 3 companies yg i listed kat atas tu ada lg beberapa BPO or Shared Service companies yg u guys boleh riki2 antaranya adalah Robert Walters dan Majorell.

Kalo uolls taw mana2 lagi BPO or Shared Services company kat Malaysia ni, share la kat cni =)
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 21-2-2021 09:03 PM
Politik tempat kerja kat mana2 pown almost less or the same.. yg penting starting salary BPO compa ...

Urm.. kezen ai keje kt salah satu company y sis list kn tu ..bertahun keje situ tp xde naik gaji..sbb nye my kezen bkn jenis tukang kipas bos..dia dpt offer tmpt lain,tp xdpt pegi sbb jauh drpd rumah dia..so stay je keje kt company tu..n gaji tggi?urmmm.....2k tu boleh laa dpt utk fresh grad..nak gaji lg tggi or nak naik pngkat cpt,sila kipas bos..

Lg satu,kalau melayu ni,susah sket nak naik.. dia akn bg kt puak2 dia dlu walaupun keje cm hape..sama tmpt keje ai skrg laa..beza nye kt company ai ni bayar cam syit..n xdee proper organization..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 06:14 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 21-2-2021 09:45 PM
Urm.. kezen ai keje kt salah satu company y sis list kn tu ..bertahun keje situ tp xde naik gaji.. ...

Salah 1 cons BPO company adalah kalau u dah kerja as an agent, memang most probably u akan kerja jadi agent la for many years to come.. kalau naik pangkat pown mungkin boleh jadi team leader.. and gaji pown mungkin akan statik jer... sbb itu kalau u rajin baca balik post i kat atas2, i dah mentioned, ramai org gunakan BPO company ni as batu loncatan untuk pergi ke company lain selepas 1,2 tahun bekerja... sbb mereka nak starting salary yg tinggi.. kalau u start kerja kat company2 dalam industry lain di Malaysia ni, secara umumnya starting salarynya sekitar RM1-2k jer compare dgan BPO company yg offer starting salary RM2.5-4k.. we are talking about Malaysian standard now... kalau u kerja office dgan starting salary RM2.5-4k (especially for fresh grads) tu dah dikira tinggi la tu.. jgn pergi compare dgan org kerja specialist mcm doktor plak. N lagi 1 jgn la lurus sangat.. kalau dah kerja kat company BPO tu lebih 2,3 tahun.. pergi lah move ke company lain plak yg boleh offer kita kenaikan pangkat dan jadual waktu kerja yg lebih normal (8-5 or 9-6).

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2021 08:07 PM | Show all posts
Concentrix Malaysia is hiring now for various projects. You can choose to be based in Kuala Lumpur or Cyberjaya. Interested candidates may send your updated resume to:

MY.KUL-Recruitment@Concentrix.com

CC:
talent.management@concentrix.com

mae.canete@concentrix.com



For me, better just try jer dulu.. dpt or x dpt, tu belakang kira..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list