Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8539
View
119
Reply

[Dunia] Kesan sampingan vaksin Covid-19 Moderna dan Pfizer-BioNtech termasuk sakit kepala, bengkak, demam, menggigil

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-2-2021 08:14 PM | Show all posts |Read mode
Kesan sampingan vaksin termasuk sakit kepala, bengkak, demam, menggigil

https://www.malaysiakini.com/news/564056

Diterbitkan 23 Feb 2021, 5:52 pm



Kesan sampingan seperti sakit dan bengkak di tempat suntikan, keletihan, sakit kepala, demam dan menggigil adalah gejala biasa dialami penerima vaksin Covid-19 Moderna dan Pfizer-BioNtech, lapor Agensi Berita Xinhua memetik CNBC dalam laporan kesihatan baru-baru ini.

Mereka yang mengalami kesan sampingan itu boleh mengambil pil penahan sakit OTC untuk mengurangkan gejala, kata CNBC, merujuk saranan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan itu adalah sesuatu yang biasa bagi tubuh manusia mengalami kesan sampingan kerana sistem imunisasi tubuh berfungsi untuk mempersiap dan melindunginya daripada virus menerusi proses "peradangan terkawal," semasa vaksin mRNA bertindak balas.

Bagi mengurangkan kesan sampingan yang mungkin sangat serius dalam beberapa kes, CDC AS berkata orang ramai boleh mengambil ubat penahan sakit OTC seperti ibuprofen, aspirin, antihistamin atau asetaminofen. Namun, agensi itu menyarankan mereka mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

CDC AS bagaimanapun tidak menyokong pengambil pil tersebut sebelum menerima suntikan kerana ia boleh melemahkan tindak balas sistem imun terhadap vaksin.

Cara lain yang boleh digunakan untuk mengurangkan kesan sampingan termasuk tuam dengan kain lembap dan sejuk di tempat suntikan untuk menghilangkan rasa sakit, minum banyak air jika demam, dan memakai pakaian tipis.

Laporan itu menyatakan lebih ramai akan mula mengalami kesan sampingan selepas menerima suntikan kedua kerana suntikan pertama hanya merangsang tindak balas imun manakala yang kedua untuk meningkatkannya.

- Bernama

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-2-2021 09:38 PM | Show all posts
dah lama xkena cucuk ni...seriau pulak bila baca...kwn aku asal nak cucuk je nangis...tp anak 2 org jugak keluar...tp dia paling takut kena cucuk2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya kesan sampingan mcm ni yg aku maksudkan selain sengal2 badan tu...x semua orang terima kesan sampingan sama....takut ada yg lebih teruk dari ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols cucuk okay je... cuma effect vaksin ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan sume manusia sama.  Ade yang tak mati kene gigit binatang berbise.  Ade yang boleh tahan..  Kalo The Rock boleh ketawe2 lepeh cucok vaksin tak semestinye kita pon boleh ketawe.  Sekian..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:04 PM | Show all posts
Biasa sahaja tu. Winter flu jab pun sama.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:08 PM | Show all posts
LOL....so far kat SG ramai yg amik...tak plak dengar semua gejala nie... saya maksudkan malaysian yer kat SG nie..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Aritu tengok kat Facebook...Perempuan tu jalan x betul lepas suntik...menggigil
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 23-2-2021 10:12 PM
Aritu tengok kat Facebook...Perempuan tu jalan x betul lepas suntik...menggigil

Alamak seramnye ....baru jer register...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 23-2-2021 10:23 PM
Alamak seramnye ....baru jer register...

Doktor ni mati lepas suntik...
Platelets drop...sebab antibodies ingat vaccine tu benda asing...so platelets attack vaccine tu...then jadi thrombosis Kat otak

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 23-2-2021 10:29 PM
Doktor ni mati lepas suntik...
Platelets drop...sebab antibodies ingat vaccine tu benda asing...s ...

Tu lah lain orang lain penerimaan dia. Baru sangat lagi vaccine ni kena ada continuous testing lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 23-2-2021 10:44 PM

Doktor tu nasihatkan siapa yang ada kes kurang sel darah putih, Ada ambil ubatan herba, ada ambil ubat macam Antibiotic (cth Bectarim), Heparin(cair darah), Quinidine....Tak digalakkan ambil suntikan vaksin pfizer
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 23-2-2021 10:37 PM
Tu lah lain orang lain penerimaan dia. Baru sangat lagi vaccine ni kena ada continuous testing lag ...


Yang mati tu kira jadi Guinea Pig la....jadi Bahan kajian diorg sbb kenapa jadi punca kematian selepas suntik..sbb tu insurans cover sbb sebahagian dari kajian.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan aku ambik sinopharm.. ok ok je. Takde kesan sampingan. Tapi tu ah dia fit laa.. takde penyakit. Umur 40an dok obersee. So, aku confident utk amik. Lagipun, banyak vaksin aku dah ambik sebelum ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
mandear11 replied at 23-2-2021 10:08 PM
LOL....so far kat SG ramai yg amik...tak plak dengar semua gejala nie... saya maksudkan malaysian ye ...

Sg ada kes kematian lepas suntik Pfizer ni la...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 23-2-2021 10:29 PM
Doktor ni mati lepas suntik...
Platelets drop...sebab antibodies ingat vaccine tu benda asing...s ...

kalau hidup pon boleh jadi stroke kan? tak nak aku vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 23-2-2021 11:19 PM
kalau hidup pon boleh jadi stroke kan? tak nak aku vaksin

Hidup pun kena stroke.

Kesian doktor yang mati tu....diorg sampai decide nak buang dia punya spleen..sebab spleen hasilkan antibodies
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Insurans yg kita da ambik selama ni cover tak jika berlaku apa apa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
SepupuBen10 replied at 23-2-2021 11:52 PM
Insurans yg kita da ambik selama ni cover tak jika berlaku apa apa.

Nope..  Obviously.  U need the Keri Jabbaludin insurans dear..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list