Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3787
View
44
Reply

Hampir 7 Tahun Menyanyi, Wani Syaz Tak Ada Aura Dan Masih Belum Glamour

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-3-2021 08:27 AM | Show all posts |Read mode
Hampir tujuh tahun aktif dalam kerjaya nyanyian, penyanyi Wani Syaz tidak menafikan namanya masih kurang dikenali. Apapun, dia tetap bersyukur kebanyakan lagu nyanyiannya diterima baik pendengar.


Wani atau nama sebenarnya Nursyazwani Selamat sebelum ini pernah dikenali dengan beberapa lagu duet seperti Lepaskanlah dan Alhamdulillah bersama Juzzthin termasuk Pendusta Cinta serta terbaharu, Habibi berganding dengan W.A.R.I.S.


Pada 2019, Wani, 24, muncul dengan lagu solo berjudul Gemala yang turut menjadi perhatian pendengar. Bagi anak bongsu dalam keluarga ini, dia sangat bersyukur apabila lagu nyanyiannya diterima kebanyakan pendengar.




Foto: IG




"Saya tahu nama Wani Syaz masih belum kukuh dan kurang dikenali. Maklumlah, ada beberapa penyanyi wanita lain yang menggunakan nama pentas hampir sama dengan saya. Cuma, rezeki kami berbeza.


"ada saya, sama ada orang kenal atau tidak, okey sahaja. Ini kerana, pembabitan saya dalam kerjaya seni adalah meningkatkan keyakinan diri. Tak ada yang lebih pun, ingin saya kejar," katanya.


Menurut Wani Syaz, disebabkan itu dia cukup memberi perhatian pada lagu yang dirakam. Malah, dia tidak kisah bergerak perlahan-lahan dalam memilih lagu asalkan karya yang dirakamkan itu diterima baik pendengar.


"Sejujurnya saya tak mahu gopoh dalam membuat sebarang keputusan dan tindakan. Bagi saya, tidak mengapa jika lambat sedikit sebab tak naklah penat-penat rakam lagu, tapi orang tak dengar pula.


"Sebagai penyanyi, dari pengalaman saya mendapati semua orang boleh menyanyi. Tapi, yang paling susah nak dapatkan adalah aura sebab Allah yang memberinya.


"Kalau rezeki untuk aura itu ada, okeylah. Kalau tak ada, mungkin rezekinya di tempat lain yang Allah akan beri. Apapun, saya selesa positif dan tidak pernah mengejar apa-apa pun. Setiap apa yang Allah beri itu, saya terima dengan sepenuh hati," katanya.




  



Menurut Wani Syaz yang menetap di Johor mengurus perniagaan restoran milik keluarga, kerjaya nyanyian adalah kerja sambilan selagi mendapat tawaran dan ada peluang.


Berbicara lanjut mengenai hala tuju kerjaya nyanyiannya, Wani Syaz berkata, selepas melancarkan lagu Habibi pada November tahun lalu, dia kini masih dalam proses memilih genre baharu yang sesuai untuk lagu akan datang.


Katanya, walaupun sudah serasi dengan lagu bergenre reggae dan irama padang pasir, dia enggan terus berada di zon selesa. Ujarnya, dia juga sering mengambil kira setiap pandangan dan pendapat orang lain.


"Sebenarnya, saya selalu juga membaca komen-komen yang ditulis pendengar. Tidak kiralah, mereka itu peminat saya atau tidak. Bagi saya, setiap kritikan dan pandangan yang baik itu, tidak salah untuk diterima.


"Saya pun tidak mahu selamanya berada dalam zon selesa. Saya harus berani menyahut cabaran dan bersedia mencuba sesuatu genre muzik yang baharu, tapi tak naklah melakukannya secara terburu-buru.




  



Menurut Wani Syaz, apa yang dilakukannya berlandaskan perbincangan yang dibuat. Katanya, jika dia yakin dan berasa selesa pasti akan dilakukan dengan rela hati serta sebaik mungkin.


Pernah menyertai program realiti Gema Gegar Vaganza (GGV) musim kedua pada 2018, Wani Syaz mengakui banyak pengalaman berharga diperolehnya dan takkan dilupakan.


Malah, dia juga menyimpan impian untuk menghasilkan album zikir yang memuatkan lagu hasil ciptaannya. Jelasnya, dia sudah ada beberapa lagu zikir yang ditulis.


"Saya ada juga cuba buat lagu zikir. Ini kerana, saya berhasrat mahu memiliki dan melancarkan sebuah album zikir jika berpeluang. Apapun, saya kena dapatkan pandangan komposer sesuai untuk meneliti lagu zikir dihasilkan itu.


"Sebenarnya teringin juga nak minta pandangan daripada abang Hafiz Hamidun kerana dia sangat berbakat dan pengalaman pun banyak. Tapi, belum ada masa lagi untuk saya bertemu dengannya.


"Ditambah, sekarang pun masih lagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kena tunggulah dulu sehingga masa yang sesuai. Semoga dengan adanya vaksin kini, situasi krisis pandemik akan berakhir tidak lama lagi," katanya.


  



Wani Syaz yang sangat menyerlah dengan lagu-lagu duet mengakui impak kerjaya solonya dalam nyanyian agak mendatar jika dibandingkan apabila dia muncul secara duo bersama penyanyi lain.


Katanya, untuk dia sama ada menyanyi solo atau duet, kedua-duanya dilakukan sebaik mungkin. Cuma, rata-rata maklum balas peningkatan diterima daripada pendengar lebih banyak menerusi karya duet. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-3-2021 08:38 AM | Show all posts
orang pun konpius dek... ko ni penyanyi nasyid ker penyanyi pop/balad?

imej ko tu dek... alololo... cantekk sebagai muslimah sejati gitu...

nak jadi penyanyi ada risiko nya... personaliti tu, lagu ko pilih.. cara ko dressing.. cara ko makeup..

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Ustazah Sirah Nabi sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Muka Wani nih cam Tajul versi wanita
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Muka kerani sekolah yang kekwat mengarah guru...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:49 AM | Show all posts
sori dek takde aura

nape ek skg semua gigih nk jd selebriti, penyanyi, pelakon etc??
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Sorry to say la dik, ko mmg takde aura. Bersyukur la biasa2 cmni pun ada 610k followers....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
try lah keje jaga perpustakaan.. aura kakak pustakawan kuat sgt dh tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:54 AM | Show all posts
It's all about image dik..
Pakai baju macam nak gi pasar malam. Macam mana peminat nak buat idola atau rasa nak follow?
Boleh je upgrade skit imej dengan kekal muslimah. consult stylist dan pastikan jangan si abu tu. Rosak nanti hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:55 AM | Show all posts
baca tajuk macam masih berpikiran terbuka lagi...lepas tengok gambar, oh patutla
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm nilah dekk.. Uolls meniaga je elok2. Kembangkan biz restaurant tu, buat home delivery ke, ready-cooked paste ke, frozen food ke.. Nyanyi2 ni jadikan hobby sampingan je. Ye kalau album meletup semua, uolls lebih masyuk.. Tapi tulah.. Uolls sendiri pon tau uolls tak ada aura..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Imej dia tak ada aura. Cuba dress up bagi menyerlah sikit to kekal muslimah. Its all about image.
You datang rumah orang, kalau dress up mcm ini, first impression org dah tau.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:48 AM | Show all posts
adakala nama pun main peranan..
nama sama dgn wani barista..

nama yg acah2 pun tak boleh jugak..

byk sebab sbnarnya..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:00 AM | Show all posts
ouuu tapi  lagu dia famous je kan

view banyak, kat radio pon selalu dengar

btw dia ni yang selalu tukar-tukar nama tu kan??
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko tau tak,dunia artis ni nakkan orang yang tak tau malu,tingtong,separuh masak? Kalau bajet2 muslimah,baik ko kerja gomen ajer.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89: sori dek takde auranape ek skg semua gigih nk jd selebriti, penyanyi, pelakon etc??



Acceptance, famous, and wealth.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka mcmni xyah jd retis suara pun so so lagu pun benci aku dgr
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 2-3-2021 10:28 AM
Ko tau tak,dunia artis ni nakkan orang yang tak tau malu,tingtong,separuh masak? Kalau bajet2 muslim ...

I is agree. Tu pasal meols tak suka tengok pelakon atau penyanyi bertudung, berkopiah, berjubah tapi gigih jua nak berada dalam industri. Unless buat lagu nasyid atau drama Islamic.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus la kalau sedar dik wani. Memang takda aura langsung
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 01:42 PM | Show all posts
kiah_mai_pulak replied at 2-3-2021 08:51 AM
try lah keje jaga perpustakaan.. aura kakak pustakawan kuat sgt dh tu

hahahhahaa ngekek baca komen kak kiah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list