Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1173
View
23
Reply

PAS Harap Tiada Berita Gembira Buat Pejuang LGBT

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-3-2021 08:32 AM | Show all posts |Read mode
Dewan Pemuda Pas Selangor mengingatkan golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) bahawa komuniti itu tidak bebas melakukan aktiviti mereka di negara ini.



Ketuanya, Hanafi Zulkapli berkata, meskipun Mahkamah Persekutuan membenarkan Seksyen 28 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 dicabar, namun ia tidak bermakna mereka bebas mengamalkan gaya hidup songsang.




Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Hanafi Zulkapli bercakap kepada media selepas Dewan Pemuda PAS Selangor menggesa pihak polis membuka semula kertas siasatan seorang lelaki yang ditangkap melakukan persetubuhan luar tabii di Balai Polis Seksyen 6, Shah Alam. Foto SHAFIY ZUL, 01 MAC 2021.




Saya harap tiada sebarang berita gembira buat pejuang-pejuang LGBT.

Kalian memilih untuk tidak dihukum dan dikenakan tindakan Mahkamah Syariah, tetapi kalian memilih dikenakan hukuman dan disabitkan kesalahan di bawah Sekysen 377.

Seksyen 377 memberi gambaran jelas bahawa LGBT tidak diberikan ruang untuk bebas dengan aktiviti-aktiviti mereka di dalam negara kita, katanya pada sidang media di luar Balai Polis Seksyen 6, di sini, hari ini (semalam).


Terdahulu Hanafi bersama pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis menggesa pihak berkuasa membuat pertuduhan baharu terhadap Iki Putra Mubarak di Mahkamah Sivil, Selangor.


Ia susulan keputusan Mahkamah Persekutuan pads 25 Februari lalu mengenepikan Seksyen 28 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 yang menetapkan seks di luar tabii sebagai jenayah.


Seksyen 28 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995, yang memperuntukkan seks luar tabii boleh dihukum, adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.


Sebelum ini, Iki Putra telah didakwa di Mahkamah Syariah pada 21 Ogos 2019 atas kesalahan meliwat yang dilakukannya di Bangi.


Dalam pada itu, Hanafi juga melahirkan rasa hairan terhadap tindakan Iki Putra yang mencabar pertuduhan di Mahkamah Syariah dan memilih pendakwaan di Mahkamah Sivil yang jauh lebih berat hukumannya jika sabit kesalahan.

Kenapa Iki Putra memilih untuk mendapatkan satu hukuman yang lebih berat, itu menjadi kepelikan.

Seksyen 377 Kanun Keseksaan memperuntukkan 20 tahun penjara, berbanding Seksyen 28, Enakmen Syariah yang memperuntukkan tiga tahun penjara atau denda RM5,000 atau enam kali sebatan, jelasnya.




Gambar hiasan




Beliau juga tidak menolak kemungkinan keputusan Mahkamah Persekutuan itu boleh membuka ruang kepada mana-mana pihak untuk mencabar keputusan Mahkamah Syariah pada masa akan datang.

Satu ketika nanti ia akan membuka pintu-pintu untuk mahkamah sivil membatalkan beberapa keputusan kes mahkamah syariah.

Ini kerana kita sedia maklum Enakmen Jenayah Syariah di 14 negeri ini berbeza-beza peruntukan yang diluluskan, katanya.


Katanya lagi, keputusan itu juga membuktikan umat Islam gagal untuk menambahbaikkan Akta 355 yang sedia ada di dalam negara ini.

Sebab itu kita mohon semua institusi mainkan peranan berganding bahu secara kolektif daripada NGO, badan peguam Syarie dan penggubal undang-undang dalam negara kita untuk mencari satu titik pertemuan.

Ia bagi menjadikan kes ini sebagai kes yang perlu perhatian tampuk kepimpinan negara kita dan pemimpin Melayu Islam, katanya lagi.




Sumber: MalaysiaGazette

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-3-2021 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
tu lah i pelik knp gayah tu pilih nak kne hukuman sivil yg lg berat dr hukuman syariah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
kelapaparut: tu lah i pelik knp gayah tu pilih nak kne hukuman sivil yg lg berat dr hukuman syariah


Pada fikiran aku mungkin hukuman sivil dia boleh lawan mohon rayuan tapi kalau syariah ni payah sikit la, sebab selalu kalau dh jatuh hukum syariah yg tu la dia dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 01:06 PM | Show all posts
wayang je ni

pru da dekat

nk solid undi melayu konservatif
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 04:16 PM | Show all posts
sebab dia tau mahkamah sivil tak rajin nak kacau cara orang ngesek kecuali ko nak jadi PM

sekian

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 02:57 PM | Show all posts
ni kalo jadi zaman mujahid,lunyai lah dia kna kecam dgn walaun2 sekalian..skrg menteri agama baru aman2 jah tgk bamjat buat drama sambil makan pop kom.. xde sape nak meroyan berguling depan sogo mcm zaman pH

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:02 PM | Show all posts
lihat!

ada penyebar fake news vaksin pfizer made in israel berjuang mempertahankan dr mujahid lah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:05 PM | Show all posts
Dah jadi kerajaan pon masih berharap je mampu? Menteri undang2 pon dri geng sendiri, semua ruu pon dah hilang kan? Kahkahkah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 4-3-2021 02:57 PM
ni kalo jadi zaman mujahid,lunyai lah dia kna kecam dgn walaun2 sekalian..skrg menteri agama baru am ...

Mujahid ni mcm Dajjal lah bagi bani melayu asobiyyah ni....apa2 blame Mujahid...

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:10 PM | Show all posts
tripleid replied at 3-3-2021 10:57 PM
ni kalo jadi zaman mujahid,lunyai lah dia kna kecam dgn walaun2 sekalian..skrg menteri agama baru am ...

Sekor chimp tu sibuk betul nak cari salah orang lain kekononya kan? Tetapi tak sedar sendiri terlalu bodoh.

Sedangkan dia sendiri benda yang paling simple pun tak boleh nak bezakan iatu mana satu boot dan mana satu bonnet dan katanya nazi telah menggunakan lambang swastika.

Lambang nazi dengan lambang yang digunakan oleh Hindu Buddha pun dia tak boleh nak bezakan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:22 PM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 4-3-2021 03:10 PM
Sekor chimp tu sibuk betul nak cari salah orang lain kekononya kan? Tetapi tak sedar sendiri terla ...

siapa chimp?

aku tertinggal ketapi ka...


Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 4-3-2021 03:45 PM
FOTHER-MUCKER replied at 4-3-2021 03:10 PM
Sekor chimp tu sibuk betul nak cari salah orang lain kekononya kan? Tetapi tak sedar sendiri terla ...


Bodoh la katekan..masuk porem buat multinick pastu jadi langau dlm porem dgn komen2 sampah..mmg jijik sape yg sanggup  reply komen2 bangang dia tuh
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 4-3-2021 03:05 PM
Mujahid ni mcm Dajjal lah bagi bani melayu asobiyyah ni....apa2 blame Mujahid...


Mmg bebal kan walaun2 parti assobiyah ni..mcmlah mujahid tu bleh kontrol sajad nak pkai baju apa masa dia pergi mekah dulu..skrg siap nak murtad walaun semua krik2 diam x berkutik..menteri agama pn buat2 bodo jah no komen psl sajad nk murtad ni..time jd pembangkang dulu mesti dah botak rumput padang merbok tu walaun buat demo tuduh pH promote lgbt!
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
rajamoney replied at 4-3-2021 03:02 PM
lihat!

ada penyebar fake news vaksin pfizer made in israel berjuang mempertahankan dr mujahid lah ...

Bahalol mana yg kata Pfizer tu Yehudi Yisroel
yg punya ? Bwahahaha lawak..

Badigol tu tak tau kaa yg create vaccine Covid bagi Pfizer BioNTech tu couple Turkish Muslim.

Terbaikla PAS...lgbt ni merosakkan masyarakat, elokla disekat kegiatan songsang mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:12 PM | Show all posts
Redskin replied at 4-3-2021 06:58 PM
Bahalol mana yg kata Pfizer tu Yehudi Yisroel
yg punya ?  Bwahahaha lawak..

cybermacai ph la red
sapa lg


dengan bangga lak tu tk pdn ngn jongang dia kata vaksin pfizer tu made in israel


nnti aku pm ko link dia

tk leh tepek link sini

melanggar peraturan berforum yg mula berkuatkuasa sjak2 ramai etis dan pastor kena troll ngn kita dlm forum ni

aku siap screenshot ingt nk up kat bod lawak

tp tak sampai hati nk sebarkn aib bangang cybermacai2 ph ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnye zmn pn la mahkamah shariah diperkuatkan lagi dan ditakuti oleh para pejuang lgbt..xperlu mahk. Civil nk hijack pun. Nk takut apa ? Menteri undang2 dari pas kot.tapi sayang peluang itu dipersiakan .mhkmh shariah pd hari ini dilihat sbgai bebanan adja! i guess menteri agama belum bersedia nk take over tugas2 berat dr mujahid.keupayaan beliau belum teruji.layak jadi mufti jah sampai bebiler..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Pas cerita2 mcm ni dia suka lah.
Tapi ada dia usahakan apa2 tak..yilekkkkkk...setakat bersuara suruh orang buat tu buat ni jer. Ada diaorang pi turun padang bantu?.....yilekkkkkk...Ada bagi pendidikan .....yilekkkkkk....Satgi umno take over dia memekak kat umno pulak.....sampai guling2 atas jalan......tu jer lah mampu lebai2 ni.....dah jadi kerajaan pun mentaliti pemalas
tu masih ada....pastu perasan diaorang lah ahli syurga.....puiiiiiiiii.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:49 PM | Show all posts
Edited by zjen at 4-3-2021 07:56 PM

LGBT jgn pangkah PAS atau calon yg beragama masa PRU la,  senang je citer   ...  semua agama pon x mesra LGBT


Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Akrg baru dorg tahu ek kuasa agama ikut negeri kalau tak dulu semua salah mujahid..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang akan tiada berita gembira buat pejuang lgbt sebab bila lobai dah jadi part of gomen tebuk atap, berita gembira nya ialah pejuang lgbt sudah pupus spt dinosaur
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list