Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
19396
View
452
Reply

[Tempatan] 81 peratus lot kediaman Lembah Klang dibeli semata-mata samada jual semula, tak pun untuk disewa

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 10-6-2021 11:58 AM | Show all posts
tipahketipung replied at 10-6-2021 11:57 AM
tengok track record developer tu jugak..kalau tak nak pening kepala dikemudian hari lah.

nnt iols riki2...sbb biasa kat kg2 ni developer mcm kompeni2 kecik yg buat sekadar 10 unit mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 10-6-2021 08:49 AM
yg untung
yg buat seminar pasal hartanah
yg buat seminar pasal nk bangunkan usahawan time pandemik ...

Lately nie iklan faizul selalu lalu dkt fb. Haha
Lupa ayat iklan dia, mcm beli tanpa modal.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:00 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 10-6-2021 03:56 AM
kalau iols... kalau boleh la iols beli di bangkok je property macam kaka kata bangkok tu cant ...

Bangkok akak seram jugok.
Semua kontrak dlm bahasa Thai.
Satu hal pulok nak gi cari translator.
Kena yunk ada clause yg samar2 tu punoh la.
Mungkin kena amik agent internesyenel...local siam mmg akak pangkah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:03 PM | Show all posts
mejaputih replied at 10-6-2021 03:58 AM
nnt iols riki2...sbb biasa kat kg2 ni developer mcm kompeni2 kecik yg buat sekadar 10 unit mcm tu. ...

cam ni dek...kalau mmg rega tu murah gilos/kau ada duit2 lebihan sampai tak tahu nak buat apa.. kau letak je deposit.
kalau so-so je x payah. besok kau fening kepala.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:05 PM | Show all posts
tipahketipung replied at 10-6-2021 12:00 PM
Bangkok akak seram jugok.
Semua kontrak dlm bahasa Thai.
Satu hal pulok nak gi cari translator.
...

pakai translator pun ok jah... bawah rm200 sejam... tapi lebih herlokk belajar sendiri jah bahasa thai... hire private tutor 6 bulan...

dah boleh masuk sana jadi orang sana teruih... duduk dekat pattani je dulu kecek klate
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:06 PM | Show all posts
tipahketipung replied at 10-6-2021 12:03 PM
cam ni dek...kalau mmg rega tu murah gilos/kau ada duit2 lebihan sampai tak tahu nak buat apa.. ka ...

iols category so-so aje iols melabur dlm ASB je la gamaknya haha
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 10-6-2021 10:10 AM
Hahaha tu lah... tahun 2018 -2019 is the best time jual.. masa mula2 MCO byk waived SPA stanp du ...

Aku tunggu area Presint 14 turun rege.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:08 PM | Show all posts
meols setuju. meols n hubs tengah cari rumah nak beli since late last year. meols rasa banyak org beli sbb nak sewa. last2 sapa nak sewa mahal2? ada senior meols beli rumah sampai 3-4 tah, semuanya aprtment. last2 susah nak cari org sewa. dahla sewa sampai 1k lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 10-6-2021 10:10 AM
Hahaha tu lah... tahun 2018 -2019 is the best time jual.. masa mula2 MCO byk waived SPA stanp du ...

Andai kata aku mampu. Tak minat duduk area tu. Kawasan kepadatan tinggi.

Baik beli Augusta...kawasan isolate..byk kehijauan. Cuma rege laa tak mampu milik
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:10 PM | Show all posts
tipahketipung replied at 10-6-2021 11:43 AM
Property kat Msia ni x payah la.Nak tinggal sendiri2 ok.. labor?
No ways. Buek penat ko maintain ...

hmmm memang betul pun...cukai pintu dan segala cukai lagi...


nak sewa pun tak berbaloi... kalau dapat penyewa herlok bayar on time tiap2 bulan ok la...
ni dapat yang tinggalkan rumah macam rumah hoarder dengan pakej segalanya lingkup..
baik la jual je teruih rumah tu dengan sampah2 di dalam tu sekali...

repair dan maintenance pun kena keluar ribu riban...

duit2 tu labur asb pun ada jugak untung... untung tu boleh la jugak beli kek mamasabariah sekali ngap habis tu... lain2 tu buat beli produk2 trending dan hipster lain macam susu karton nilofa, beg tokriak, bubble bee, chatime, starbucks etc.

baru2 ni ada penyewa nak masuk rumah iols tapi dia minta tambah grill untuk tingkap dan pintu semua...
kos dalam 30 ribu jugak la.. tapi nak sewa 6 bulan je... balik modal pun tidak...


yer grill pun dah mahal yach chuolsss... mujur dia tak suruh bubuh awning sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:12 PM | Show all posts
mejaputih replied at 10-6-2021 04:06 AM
iols category so-so aje iols melabur dlm ASB je la gamaknya haha

Kalau so so tunggu dulu. Kau cambahkan kan duit2 kau tu dulu.
Akak seumor idop dah 3 kali jual beli rumah.
Kali ke tigo ni ha baru dipermudahkan dapat rumah pon helok, jiran2 pon baik2, area pun bersih ha.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:13 PM | Show all posts
lolipopmanish replied at 10-6-2021 10:44 AM
Ade plan nak beli rumah this year terpaksa cari pinggir bandar, sebab harga kat klang valley ni sera ...

baru2 ni tengok dkt kota puteri ijok, berbaloi jugak la harga n keluasan
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:16 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 10-6-2021 04:10 AM
hmmm memang betul pun...cukai pintu dan segala cukai lagi...

akak paham sangat...
sebagai landlord tenant baik tu rezeki, kena tenant yg jenis masuk lembo cam rohingya dlm rumah... setahun bau2an tak ilang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:18 PM | Show all posts
setiap org mempunyai portfolio, target dan wawasan yg berbeza...dalam pelaburan, jgn ikut the masses, org nak main hartanah, ko pun nak main hartanah...invest in what you like and what you know...sesetengah org invest dlm gold, crypto, stocks, etc...masing2 punya citarasa, tidak ada satu pun investment yg full proof...

sekarang ni org dok gebang depa ada numbers and facts...speculation is still speculation...investment memerlukan IQ dan EQ seiring...mcm nak pilih jodoh la jugak...kalau terpilih dara, bagus la...kalau terpilih andartu, bagus jugak, cuma tua la sedikit...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:20 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 10-6-2021 12:10 PM
hmmm memang betul pun...cukai pintu dan segala cukai lagi...

30k tp nak sewa 6 bullan ja.. hellooo 2+1 horkehhhh.... dari 30k nak invest utk dia, baik beli handbag, hati pun tak sakit
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:21 PM | Show all posts
satu lagi kalau beli rumah tak payah la nak renovate2 bagai kalau fikir nak duduk kejap je...

contoh rumah 500k... renovate 200k

700k total duit yang dah keluar... lepastu tiap2 tahun lagi maintenance duduk tu kemungkinan dalam 10k la kurang2 pun sebab kadang2 paip rosak, kadang2 longkang pecah, kadang2 pintu tercabut, kadang2 shower tersumbat jamban tersumbat.

duduk dalam 7 tahun, total semuanya dah 770k..

jual rumah harga 800k jah sebab memang market price.. atau 850k..

baik la labur asb je dek...

sape pernah ada rumah tahu la berbaloi ke tidak pelaburan rumah ni... kecuali kalau dia sempat beli zaman 1990an tu yang harga rumah 50k pun ada tanpa renovate apa2...

kalau korang jadi real estate agen lain citer dia... tu memang kita jadi orang tengah yang ambil komisyen bersih...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
So baik kita menyewa betul x? Tuan rumah naikkan harga, kita pindah rumah yg lg murah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:23 PM | Show all posts
mikasa replied at 10-6-2021 12:08 PM
Aku tunggu area Presint 14 turun rege.

u nak beli duta villa tu ke? mcm hauk je perumahan tu walau launching 1.6 mil... ex i kat situ, wakakakakkakakakakakkaka takut aku
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:23 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 10-6-2021 04:05 AM
pakai translator pun ok jah... bawah rm200 sejam... tapi lebih herlokk belajar sendiri jah bahasa  ...

Tak payah la sampai nak beli rumah kat Siam saner.
Sekarang ni kan banyak je private villa dan airbnb.
Bosan2 rasa nak feeling kayangan Oksana Godiba kau sewa je villa seminggu.
Dah bosan kasi kunci fly balik. Byk jer Russians kat Puket buek camni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 12:25 PM | Show all posts
green~tea replied at 10-6-2021 12:20 PM
30k tp nak sewa 6 bullan ja.. hellooo 2+1 horkehhhh.... dari 30k nak invest utk dia, baik beli han ...

khenn kaka... baik sambar henbeg jah kurang2 boleh posing sambil jalan ala2 fara mendosa...

haiyoo tapi betul yach ada penyewa2 from hell macamni...

kadang2 prefer sewakan rumah melalui agen jah... sebab agen ni lain sikit deorang layan penyewa...
bayar kena on time... tak on time dia akan follow up sampai la penyewa tu bayar...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list