Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12986
View
222
Reply

[Tempatan] SPM 2020 mencatatkan keputusan paling cemerlang dalam 5 tahun. Radzi Jidin

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-6-2021 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 11-6-2021 03:23 AM
mclaren replied at 10-6-2021 09:32 PM
Saya pernah cakap macam ni dulu.

Then baru tahu if ada dua orang dapat A, boleh nampak lah if s ...


98 tu dah sah2 A+ kak. Only A ngan A+, A yang berkualiti. A- tu, gred huntok tolong bebudak je. So check la result anak2 ye. If pulun A+ layak la kompang kat FB ye mendabik dada kata cikgu tak membantu pon ye. If takat A-, sundri mau ingat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 03:26 AM From the mobile phone | Show all posts
lurve82 replied at 10-6-2021 06:45 PM
Mmg masyuk...buat freelance pun blh nanti tu..dia minat coding...masa blaja pun masuk pertandingan ...

Ank sedara skola mna?ambik sains komp tu?area seremban ke?iols ngaja sains komp..xsilap mcm penah tanye chuols org mane
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya ada subjek yang meningkat, ada yang menurun. But overall, gred purata huntok semua subjek meningkat la di peringkat kebangsaan.

Nah untuk bawangan kome:

20210611_032712.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 03:13 AM
1. Soalan tak senang. Standard. Sapa pulun ulangkaji memang senang score.

2. Marking pun stan ...

Tq cikgu chazey atas pencerahan. Sy setuju utk semua point tu. Grade yg atas2 sure depa jaga. Sy rasa ramai yg bising ni sebab pelik dgn beberapa kenyataan menteri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
GILA TERUK..
Nampaknya Malaysia mungkin menjadi negara pertama di dunia yang berjaya membuktikan pandemik Covid19 langsung tidak mengugat malah sebaliknya berjaya meningkatkan prestasi pendidikan rakyatnya.

Akan menangislah pakar-pakar pendidikan di OECD, UNESCO, UNICEF, WHO dan Bank Dunia. Gila teruk mereka selepas ini bila tahu Malaysia telah berjaya sampahkan kajian saintifik mereka..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 03:21 AM
Part zaman kita pon graf turun atau dah dimanipulasi tu memang betul. Bilanya gomen tak manipulate ...

Bagi sy, kalau pun prestasi SPM menurun sedikit, sy rasa masyarakat boleh faham dengan pelbagai kesukaran dan kekangan yg dihadapi oleh pelajar dan pihak sekolah.. Tapi keputusan yang meningkat adalah sesuatu yg luar biasa dalam pandemic kobid.. Tahniah kepada semua pihak. Kita semua pemenang, tiada pengalah
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 08:51 AM | Show all posts

teruskan jugak buat medic kat itm
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 11-6-2021 07:32 AM
Bagi sy, kalau pun prestasi SPM menurun sedikit, sy rasa masyarakat boleh faham dengan pelbagai ke ...

Daerah aku, semua sekolah naik BI. Sekolah aku lak, 2 tahun berturut2 naik. Aku nak terai capai 5 tahun berturut meningkat. Tahun 2021 ni lagi la tinggi harapan nak naik sebab format baru. Ikut CEFR (KSSM). Senang sangat nak score iya banding format KBSM...Sejarah Paper 3 pon dah takda. Nikmat hapa lagik batch 2021 ni nak dustakan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 11-6-2021 07:28 AM
GILA TERUK..
Nampaknya Malaysia mungkin menjadi negara pertama di dunia yang berjaya membuktikan pa ...

Harsh truth bro.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima kaseh @dua_chzy sharing bab yang KPM jaga markah A+  A tu, tak best pulak A- kira low grade, patut all As jaga. A- ni on average mula from berapa markah ye?

But like I said sebelum ni, SPM bukan be all end all for everyone. Perjalanan masih jauh kalau umur dipanjangkan. Tak semestinya ada Es dalam result langsung takde harapan nak gilap masa depan dari segi akademik. Yang street smart tu tolak tepi dalam diskusi ni. Yang nak capai sampai PhD tu, dapat E pun if gigih, boleh beat the As peers in the future cuma starting point tu slow lah sikit sebab banyak batu nak loncat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 11-6-2021 09:11 AM
mclaren replied at 11-6-2021 09:08 AM
Terima kaseh @dua_chzy sharing bab yang KPM jaga markah A+  A tu, tak best pulak A- kira low grade,  ...


A- memang lower. Peringkat sekolah, 70-79%. Dalam PT3, markah untuk A- ni dapat B je. But dalam SPM, subjek teras macam Sains tu ada possibility sekitar 60 dah A-.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 09:04 AM
Daerah aku, semua sekolah naik BI. Sekolah aku lak, 2 tahun berturut2 naik. Aku nak terai capai 5  ...

menarik ni..teacher Chzy nanti share tips nak score paper english kssm ..anak hakak spm 2021 ni dek
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 09:09 AM
A- memang lower. Peringkat sekolah, 70-79%. Dalam PT3, markah untuk A- ni dapat B je. But dalam  ...

Macam tu lupuskan je lah kan A- ni. Whatever for lah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 11-6-2021 09:46 AM
serimaya replied at 11-6-2021 09:14 AM
menarik ni..teacher Chzy nanti share tips nak score paper english kssm ..anak hakak spm 2021 ni de ...


Oh sangat senang kak.

Kertas 1 =
*Reading : Buat banyak latihan kertas soalan SPM tahun lepas. Carik Paper 2 SPM. Sebab Paper 2 SPM jauh lagik susah dari Paper Reading KSSM/CEFR yang bermula tahun ni (SPM BI KBSM, dalam CEFR berada pada level C1. BI format baru level B1/B2). Atau banyakkan aje buat latihan dari workbook/buku teks. Buku teks meka, cuba akak tengok. Sangat bagus iya.

Kertas 2 = Writing. Ada 3 bahagian. Semua bahagian, 20 markah.

Part 1 - ni email writing/writing short messages. Gila senang namampus untuk dapat markah. Tengok bebetul apa soklan minta pehtu bagi apa soklan nak. Errors@kesilapan ejaan ka tatabahasa untuk part 1 takkan rendahkan markah - selagi pemeriksa faham maksud calon, calon boleh dapat markah tinggi. Nak score 20/20 untuk bahagian ni, tutup mata je. Yang paling lemah pun, jika bersungguh, senang2 dapat 12-15 per 20 markah untuk part 1. Guna pendanda wacana @ linkers/connectors kerana ia penting untuk kasik markah tinggi.

Part 2 - guna approach OREO (google OREO writing strategy). Bahagian ni biasanya mintak pendapat tentang topik. Contoh, setuju ka idok jika pelajar dibenarkan bawak henfon gi sekolah. Ni pun macam part 1, agak senang nak score. Google juga writing strategy for persuasive/argumentative essay. Try huntok score at least 15/20 di sini.

Part 3 - ni part paling susah untuk kertas 2. Kena banyak membaca/buat latihan. Pemarkahan lebih kurang sama dengan SPM BI KBSM di mana lagik strict dari Part 1 n Part 2. Ada tiga format karangan yang akan kuar untuk part 3 - samada cerita pendek, artikel atau review (book review ke, movie review ke, etc). Be familiar juga dengan format2 lain macam report ke, informal/formal letter ke, kot2 LPM nak kuarkan tetiba kan.

Kertas 3 = Listening.
*Ni banyakkan buat latihan online. Google Listening Test B1 atau Listening Test B2 level Hado banyaaakkkkk latihan online boleh buat. Fyi, SPM punya level ni dari A2-B2 sahaja. So soalan2 SPM akan berada kat level tu (part 1 writing tu level A2. Sebab tu senang nak score). Biasakan diri dengar British English.

Kertas 4 - Speaking.
*Ni pun kena buat banyak latihan. Ada 3 bahagian
Part 1, interview simple chit chat dengan examiner. Part 2, bagi pendapat pasal topik. Part 3, discussion dengan rakan. Dalam buku teks Tingkatan 5 tu dah hada word banks kat page belakang (tak ingat mukasurat berapa). Hafal la frasa2 tu. Google juga B1/B2 speaking strategy. Practice dengan kawan huntok score. Contoh test ada kat Youtube. Search ja SPM speaking test.

All the best untuk anak kakak!
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 11-6-2021 09:24 AM
Macam tu lupuskan je lah kan A- ni. Whatever for lah kan?

Gred cemerlang (A) ni ada tiga tahap. Cemerlang rendah, sederhana dan tertinggi. Ai think relevan gak ada A- ni...Atau ai dah biass dengan A- so dah terbrainwashed untuk terima kewujudan A-. Ala kat U pun ada A- gak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 09:40 AM
Oh sangat senang kak.

Kertas 1 =

This pst is a GEM!
Next year kalau jadi pencen, please lah offer online tuition yang boleh capai seluruh negara
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
tukul replied at 10-6-2021 03:53 PM
Haha... sesuatu aje jiran tu...

Sejenis jiran hfon 24jam berjahit kat tangan
Ibu arnab dia beranak pun seminggu up status.,tak kan result spm anak keluar tiba2 senyap..wktu aku dulu kemain dia kepoh nak tahu result spm aku, belum smpat aku smpai rumah dia dah msg ibu aku tanya aku dpt berapa
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 09:40 AM
Oh sangat senang kak.

Kertas 1 =

Thanks for the tips
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 03:13 AM
1. Soalan tak senang. Standard. Sapa pulun ulangkaji memang senang score.

2. Marking pun stan ...

So those yg dpt A+,A dan A- tu hebatlah...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2021 03:17 AM
Takda kaitan der. Dunia gomen gini la. Ko perform ka idok, gaji tetap sama. Gaji menegak melintang ...

Wah apa menegak melintang tu..gaji melompat melantun lantun ada tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list