Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
2876
View
20
Reply

Lama tidak muncul, rupa-rupanya ini yang Amir Rajalawak buat sepanjang PKP

[Copy link]

Author: CMFreporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2021 01:26 AM | Show all posts |Read mode



Pelakon dan pelawak Amir Raja Lawak, 32, mengakui tidak kisah bersengkang mata setiap hari mengusahakan perniagaan air minumannya demi kelangsungan hidup selepas aktiviti seni tergendala sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.


Amir atau nama penuhnya Mohammad Amirullah Azmi berkata, aktiviti hariannya banyak dihabiskan membuat air minuman itu dan berniaga di gerai tepi jalan miliknya di Prima Saujana, Kajang.


Menurut Amir, dia bersyukur punca pendapatan daripada perniagaan itu cukup untuk membeli keperluan harian biarpun keuntungan diperoleh tidak banyak.


Setiap hari saya turun berniaga sekitar jam 11.30 pagi hingga 6.30 petang. Kemudian saya pulang rumah, terus sambung buat air lagi pada waktu malam.


Seawal jam 7 pagi pun, saya sudah bangun untuk buat lagi sebelum bersiap membuka gerai. Disebabkan saya kena menggaji pembantu gerai, adalah dapat keuntungan bersih dalam RM200.





Tapi, tak kisahlah asalkan ada juga pendapatan untuk beli keperluan harian, itu sudah memadai. Rasa penat belakang kira, asalkan saya dapat menampung belanja sepanjang PKP 3.0 ini, katanya.


Pelakon drama Man Transform itu juga mengakui terharu apabila mendapat sokongan luar biasa daripada orang ramai.


Kadang-kadang ada pembeli datang awal dan apabila tak nampak saya, mereka ingatkan gerai tak buka. Mereka akan terus hubungi saya untuk bertanya sama ada saya buka gerai.


Begitu juga pelanggan yang sememangnya sudah menjadi pembeli setia sejak beberapa tahun. Perniagaan ini pun saya sudah usahakan sejak 2017 namun pada tempoh sekarang saja saya buat sepenuh masa, katanya.


Menurut Amir, dia juga sebenarnya terk3san dari segi pendapatan apabila banyak aktiviti seni tergendala.


Sepatutnya bulan ini, saya terbabit dalam tiga drama. Namun semua sudah ditunda dan saya kena buat inisiatif berniaga ini untuk terus mencari punca pendapatan.


Tapi, saya okay saja asalkan ada punca pendapatan yang cukup untuk tampung keperluan harian. Lagipun, bukan banyak barang pun saya beli kerana lebih selesa jalani gaya hidup sederhana.


Biarlah orang nak anggap apa pun memandangkan saya artis, tapi bagi saya tiada keperluan pun nak bermewah-mewah, katanya.






Sumber : HarianMetro


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 02:26 AM | Show all posts
rm200 sehari kira besar la jugak klau dok kerja hari2. 30 hari pun nak 6k. jual air je. janji halal
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Oklah tu.. Nampak lah dia ada kesungguhan nak carik duit
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia nih dah beli rumah ke? Ke dah ada tour to my house mcm pelawak pelawak yg lain
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Rajin & tak merempan serupa beberapa retis
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:39 AM | Show all posts
bagus la mir meniaga asal jgn meminta minta...btw lakonan ko not bad juga,syiok tgk
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan.. janji gaji halal
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus Mir..rajin.. Semoga Dimurahkn rezeki selalu
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku nk tgk ptg ni dia ada tak. Dekat nau
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:59 PM | Show all posts
Jenama air jagungnya tak kalah 'Amirreka'. Selamat maju jaya Amir.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadilahhh ade gak rezeki... Walaupun kwn die yg lain kaya raya buat duit... Xde sekor pun nk tlg die time susah cmni... (aku agak je laaa kan.)  kate kwn.. Berjaya bersama
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:25 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
humble je amir ni tak mcm pelawak lain poyo je buat house tour
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:09 AM | Show all posts
takper janji usaha kan..ada jg rezeki ko..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
nesloice replied at 19-6-2021 11:17 PM
humble je amir ni tak mcm pelawak lain poyo je buat house tour

Jenis menyimpan kot.
Dia sorang je yg nampak relax.
Dpd pelawak yg lain tayang umah beso keta beso.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dia ni pun pelawak yang lagi sesuai jadi pelakon selain sharol shiro
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 09:38 AM | Show all posts
Dia ni memang rajin berniaga. Dulu dengan bisnes sabun sekarang meniaga air. Selalu gak nampak dia kat area kajang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus dia ni. Usaha atas kaki sendiri. Xde la nk mengharap simpati. Bantuan Sana sendiri. Good job Amir. Semoga selalu dalam perlindungan Allah swt
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
amir ni memang dari dulu kuat niaga. rajin.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 07:50 PM | Show all posts
sfrnna replied at 19-6-2021 02:26 AM
rm200 sehari kira besar la jugak klau dok kerja hari2. 30 hari pun nak 6k. jual air je. janji halal

Ya, mengalahkan org keja opis ni

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list