Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
29733
View
388
Reply

[Tempatan] Dr Amalina "pembelot" sebab tak balik kerja di Malaysia? Dr Rafidah bidas dakwaan "suara-suara sumbang"

[Copy link]

Author: bubuk_bearbear       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2021 03:00 AM | Show all posts |Read mode





Baru-baru ini, terdapat suara-suara tidak sedap didengar dari pihak tertentu yang menyifatkan pelajar-pelajar perubatan yang menyambung pengajian di luar negara sebagai "pembelot" kerana mereka tidak pulang menabur semula jasa di tanah air sendiri.


Antara nama yang paling disebut-sebut adalah Dr Amalina Che Bakri yang sudah pun 15 tahun menetap dan bekerja di United Kingdom.


Kredit foto : IG Dr Amalina Bakri


Tidak mahu Dr Amalina terus diperlekehkan, Dr Rafidah Abdullah yang juga merupakan pakar buah pinggang dengan lantang membidas semula di laman Facebooknya mengenai kenyataan kononnya doktor warga Malaysia yang berkhidmat di luar negara sebagai pembelot.


Menurut Dr Rafidah yang nyata terkilan apabila mengetahui ada pihak yang "sedap mulut" mengata juga terdiri daripada golongan profesional.





Pernah ditanya oleh Dr Amalina tentang bekerja di Malaysia, beliau memberi pendapat agar doktor muda tersebut tidak pulang atas sebab apresiasi.




"Dr Amalina juga tiada sebarang kontrak biasiswa dengan mana-mana badan berkaitan malahan kini menerima biaya dari kolej luar negara untuk pengajian pHD. Ini sekali gus menepis dakwaan meleset yang mengatakan beliau ada hutang dengan Malaysia", tambahnya lagi.






Menjengah ke ruangan komen, rata-rata wargamaya tampil memberi pendapat masing-masing.










Malahan tak kurang juga yang menganggap gaji bekerja di luar negara jauh lebih setimpal berbanding di Malaysia. - CARI



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 19-6-2021 03:53 PM

Merantau ney amat menyeronokkan.  Tapi bukan bende yang selamat.  Tiap2 hari aku sana dulu tiap2 hari aku fobia takot terkene peluru sesat.  Walopon aku di sebuah bandar antare yang paling selamat.  Jaman tu henfon pon orang tak pake lagi.  Pake public fon aje call family.  Takde wasap.  Belom ade Windows 95.  Tersangat la aku tercampak.  Tapi tiap hari aku bersemangat sebab nak tunjok kat orang sana yang orang Malaysia itu hebat.  Otak aku berpusen 24/7 walopon dalam tido.  Malaysia, Malaysia, Malaysia saje aku ingat.

Bila aku balek aku tengok orang sini apepon tatau.  Syukorlah sekarang ade Youtube.  Sume ilmu ade di internet ney.  Tak payah fizikally pegi universiti jauh.  Lain la jaman aku dulu baru ade UM, USM, UKM, UPM, UTM & UIA aje.  Kitorang terpakse berambos nak kasi tempat kat yang takleh berambos.  

Bila balek kitorang hanye nak orang respek kita.  Tapi ade yang tak.  Dengki ke, ape ke, perasan terer ke tapi kitorang gelak je tengok sekor2 manusia tu.  Menggedik sangat nak recognition.  Menggedik sangat nak naik pangkat.  Aku pecaye geng balek dari oversi ney sikap lebih laidback je berbanding yang tingin sangat nak ke oversi.  

Yang penten, Been There Done Dat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:58 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74: Merantau ney amat menyeronokkan.  Tapi bukan bende yang selamat.  Tiap2 hari aku sana dulu tiap2 hari aku fobia takot terkene peluru sesat.  Walopon a ...


Wow sis pun doktor ke.. Untunglah dapat merasa stay di negara orang. Banyak pengalaman dapat.tapi kat mana pulak peluru sesat tu. Negara bergolak ke. I teringin juga nak belajar oversea dulu but rezeki kat uni local je. Apapun syukur je rezeki masing2 kan.. Dapat kerja ok than sampai juga ke negara orang akhirnya walaupun just travel beberapa hari
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 04:02 AM | Show all posts
ramai juga yg IQ low sangat, tapi ada hati nak  komen pasal Dr Amalina ni.

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 04:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sepesen kan muka depa dua...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Sepesen mula depa berdua...ada iras
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 05:02 AM From the mobile phone | Show all posts
aku.masih ingat lg paper pasal.amelina ni pelajar terbaik spm 2004...pakai tudung..pakai baju oengawas biru (ke pustakawan) terswengih tgok rwsult
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Keje kat msia ni full of shit tau x.
Kalo keje dgn gov ada kerenah dia, keje dgn swasta pun ada kerenah dia.
Dah la Gov msia Takut dan tunduk dkt cmpny2 swasta ni.
Rmi je pekerja yg kena tindas dkt swasta tp gov x leh wat pape pun. Jbtn buruh semua ni umpama jbtn lawak msia jer.

So kalo ada peluang lbh baik kat luar negara, elok pg je la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Iya nampak sepesen, ada bau2 bacang ka mereka
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 05:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawak pulak baca komen net, nak jugak.... khen...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
yg komen psl dr amalina rata2 personal attack. org tu kawin matsalleh pun jadi isu. lmaooo.

ye lah dah dr amalina ni antara yg berani dok sound ponder produk sampah dr jenis pemutih kulit ke pembasuh cik v ke supplement sampah berapa ramai ponder dah kena tu yg duk gatal lubang bontot menggeletis kena sound  





Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Oummah meleis jeles sebab amarona jadi a person that they will never be
.
Pandai, kaya, femes, kahwin dgn mat saleh..ummah yang kutuks heshe pun sama2 masuk neraka kelak..jd korang xda beza pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar la dia nak dok keje sana pun
Yg mengata tu kalau ada peluang pun akan buat benda yg sama jg
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa nk kerja kat Malaysia ni sangat kalau gaji kat sana lagi tinggi....suka hati dia la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Rata2 yg attack sbb Amalina tak pakai tudung
Bila pakai tudung baru ada adap katanyaaaa
Selayaknya selalu kena tipu dgn penunggang agama
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
si rafidah ni x kawen ke? aku tgk dlm fb dia xda pun gambar suami dia,anak2
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:20 AM | Show all posts
apala doc nasihat camtu...patut kepakaran digalakkan pulang dan berkhidmat di malaysia
siapa yg mampu pi luar negara,bukan semua kaya kayan..kayap ramai la
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Doa lah suatu hari nnt dia balik malaysia juga kot mcm doc imelda tu

Atleast dia nih amik tau gak apa jd kat malaysia masih nak sibuk2 gak la
Maknanya hati tu masih kat malaysia lagi berbanding yg lupa terus tanahair terus acah2 jd mat saleh, cakap melayu pun dah taktau apatah lagi nak makan nasi ngn tgn.
Agama pun samar2 bayangan je, kawen pun tak pasti nikah depan tok kadi atau yes, I do


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 07:36 AM | Show all posts
Suchi replied at 19-6-2021 07:31 AM
Doa lah suatu hari nnt dia balik malaysia juga kot mcm doc imelda tu

Atleast dia nih amik tau ga ...

ye betul...bawa pulang kepakaran beliau dan berkhidmat utk rakyat malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 19-6-2021 03:50 AM
Merantau ney amat menyeronokkan.  Tapi bukan bende yang selamat.  Tiap2 hari aku sana dulu tiap2 har ...

Cousin aku penah ckp lantak p la org nk kata pe.. Belajar luar negara sampai master, phd.. Tp bl blk Malaysia jd downgrade.. Dah la gaji skt.. X hargai org yg dah penat belajo lama2.. Kalo keje gan company ade yg berkroni.. Spm pun leh jd ketua.. So dia keje kejap je kat sini.. Lps tu keje kat luar negara.. Tp beli la tanah dan bt rumah kat kg tu.. Sama mcm ko ckp org Malaysia ni tau kondem je.. Tp x tau pun pe benda sbrnye.. Dia org ingat org belajo master, phd ni mcm sekolah menengah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list