Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1138
View
19
Reply

Tak Perlu Basuh Pad

[Copy link]

Author: greantea       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2021 10:54 AM | Show all posts |Read mode
Perkara ni semacam taboo kalau dibincang diruangan terbuka. Tapi utk maslahat semua, rasanya perlu diberitahu. Semua wanita boleh baca, suami pun boleh sampaikan kepada isteri. Sehingga ke hari ini masih ramai yg amalkan tradisi cuci tuala wanita sebelum dibuang. Sebenarnya perbuatan tersebut membazir air, masa dan tenaga. Malah boleh menambah kekotoran dan penyebaran kuman di bilik mandi atau tandas.

Tuala wanita telah direka cipta utk memerangkap aliran darah dengan baik dan berkesan. Tindakan mencuci tuala wanita adalah sesuatu yg merugikan kerana darah haid/istihadhoh tersebut telah meresap masuk dlm kapas atau gel, amat sukar membersihkannya kecuali menggunakan klorox.  Malah cebisan kapas yg hancur akibat diberus, dipijat2 tetap mengandungi darah.

Teringat sewaktu saya di asrama sekolah menengah lebih 20 tahun dulu, masalah kekurangan air sudah menjadi rutin. Kadang-kala aliran air sangat perlahan di bilik mandi. Akibat kaedah klasik mencuci tuala wanita menyebabkan bilik air berbau busuk kerana kotoran darah yg tidak dapat dicuci bersih. Padahal sanitary bin telah disediakan, tetapi masing2 tetap mencucinya. Di waktu itu, pihak guru perempuan dan warden juga menjadikan syarat supaya tuala wanita dicuci sebelum membuangnya. Sedangkan cukup dengan membungkus dgn tisu/kertas dan buang saja ke dlm sanitary bin sudah menepati kaedah pelupusan sebenar.

Sama keadaannya bila anak2 kencing dan berak di dlm pampers, tidak pernah ada yg mencucinya sebelum membuang. Begitu juga sekiranya seseorang membersihkan luka dgn kapas waima luka parah bernanah busuk sekalipun, tentu sekali kita tidak mencuci kapas tersebut sebelum membuangnya.

Pihak kementerian kesihatan juga telah memperbetulkan salah faham ini tetapi masih ramai yg tidak tahu. Perbincangannya juga telah dikupas oleh mufti wilayah tp masih ramai yg tetap merasa bahawa mencuci tuala wanita adalah kewajipan.

Diharap tradisi klasik mencuci tuala wanita dapat ditinggalkan. Tradisi ini juga amat melelahkan wanita2 bersalin dan berpantang sejak berzaman. Jangan ada lagi kefahaman mengarut yang mengatakan darah haid/istihadhoh menjadi makanan jin dan hantu jika tidak dicuci. Buang najis dlm keadaan kering lebih elok daripada membuangnya dlm keadaan basah. Wallahua'lam.

afQ5mkDjZm7vSdAWDUlnCTdq6SBr3_2gR5Y6bBM_g]https://muftiwp.gov.my/.../2413-al-kafi-743-hukum...[/url]

apa pendapat korang?
saya dari kecik dah diajar untuk cuci bersih-bersih sebelum buang. dan dari kecik dah banyak diceritakan pasal makhluk-makhluk y suka sgt pad berdarah ni. x pernah alami sendiri



Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dulu masa skola menengah buat la. pastu bila da kat uni tak buat.

ada setengah pad tak sesuai dibasuh. bila dibasuh diperah ia pecah, span/kapas berterabur, bijik2 dalam pad tu terkeluar

bapak aku pantang kalo jumpa biji2/span pad tu kat dalam bilik air.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah nak buang terus tanpa cuci.. Sebab mmg dari dulu dah diajar kena cuci baru buang. Kalau xcuci rasa kotor pulak..Sampai menopauselah iols cuci pad..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku basuh pad sebab takut hantu. Mase dok hostel dan sampai sekarang pun kesah hantu hisap pad masih ada.. hmmm..
kalau basuh aku make sure takde tertinggal kesan2 yang tak sepatutnya dlm toilet.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak x basuh, tapi asingkan dlm satu bekas lain. Wrap kemas2. Tak kuasa nak basuh2 ni. Tak kuasa juga nak amik tau kut ada hantu yg duk bongkar tong sampah isap darah pd pad mlm2 buta. Bodoh btl menakutkan org.. Asal period je hidup dlm ketakutan. Ntahapaapa.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo kt skola....tmpt2 asam.. Ada Tong smpah khas untk pad yg dh guna tu boleh la.. Sebb dorg akn lupuskan dengn cara yg tersendiri..tpi klo kt rumah basuh lah.

Tapi btl la.. Dr skola rendh.. Cikgu ajat. Kalo x basuh bersih.. Nnti hantu dtg mkn drh kite.. Aummmm.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak basuh pon tapi balut la kemas2 masa nak buang. Penah jgk duduk asrama tapi tak takde pulak hantu jilat pad. Org dulu2 cerita nak menakutkan je supaya tak buang pad bersepah sepah. Dlm agama Islam pon tak kata wajib cuci.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Time sekolah basuh sbb diajar macam tu. Mmg aku benci la kene pijak2 pad basah dgn bau darah pastu kene basuh lantai smpi bersih. Pastu masuk U, aku tak basuh dah. Balut dgn sokabar atau guna balik pembalut pad, masuk plastik & terus humban ke tong sampah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aku pun ajar suruh cuci pad, tapi umur 18, masa minggu orientasi aku belajar tak payah cuci pad sebab nak kejar masa, sampai la sekarang, mmg jimat masa
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Waktu kecik2... Dok kampung mak memang ajar soh basuh... Dah masuk u.. Koserrrrr..
Aku ikut kepala  akulah.. Balut kemas2 masuk dlm sanitary bin rentokil tu.. Buatper nak nyusahkan diri.. Basuh panties kalo tembus... Peduliler yg sibuk kata kotor bagai... Mcmler korang bersih sangat habis satu bilik air berdarah.. Kat rumah pun sebelum tidur semua sampah buang tong luar.. Xda simpan dlm rumah.. Yg berbau kalo ko simpan x bungkus.. Tu pengotor..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang melayu memang dah dididik untuk basuh pad. Sebb dulu duduk asrama kalau benda tu tak cuci bersih nanti hantu jilat malam. Erkkk.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 03:20 PM | Show all posts
tak basuh tapi bungkus elok2 .. pastu buang plastik sampah yg ada pad tu keluar dari rumah.. setel
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu I basuh sbb budak lagi tak tahu. Dah besar ni bila orang advocate yg tak perlu basuh sbb tak bersih basah-basah pasti tersekat kat sewage. I stop basuh. Lepas tukar I gulung elok-elok then bungkus. And honestly I rasa pad yg dibasuh lagi busuk dari pad yg tak basuh kalau dlm tong sampah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 05:34 PM | Show all posts
naina replied at 19-6-2021 12:59 PM
Orang melayu memang dah dididik untuk basuh pad. Sebb dulu duduk asrama kalau benda tu tak cuci bers ...

kawan i gila sikit haahaha.. dia buat experiment betul ke hantu hisap malam2

dia amek gamba sebelum bungkus

pastu esok pagi dia bukak balik dia compare same x dgn gambar malam tadi


Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 07:41 PM | Show all posts
Aku basuhdah biasa basuh..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
razfira0707 replied at 24-6-2021 05:34 PM
kawan i gila sikit haahaha.. dia buat experiment betul ke hantu hisap malam2

dia amek gamba seb ...

So ada nmpk apa2 yg pelik ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
None68 replied at 24-6-2021 09:33 PM
So ada nmpk apa2 yg pelik ke?

Xde.. sama sebijik mcm gambar yg dia ambik.. so dia buat kesimpulan itu semua mitos
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
razfira0707 replied at 24-6-2021 10:20 PM
Xde.. sama sebijik mcm gambar yg dia ambik.. so dia buat kesimpulan itu semua mitos

Haaa nak menakut2kan aje..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku basuh kt rumah je sbb kt rumah takde sanitary bin tu..pakai tong sampah biasa tapi asing la from sampah yg lain. Kalau tak cuci berbau la 1 rumah kalau simpan 2-3 hari. Takkan la setiap kali tukar pad nk gi hntr pad berdarah tu kt tong sampah Majlis dpn rumah. Aku mmg buang sampah hari2 tapi sampah bhgn dapur je. Geli la nk campur pad berdarah dgn sampah kt dapur

Kalau kt ofis or public toilet ada sanitary bin dlm tu ada chemical yg elak bau
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 02:34 PM | Show all posts
kat ofis ada jugak yg basuh walaupun ada rentokil bin...bila iols masuk toilet, rasa nk muntah sbb bau hanyir darah...yelah, toilet kat ofis bukan mcm kat rumah boleh basah2 dan ada tempat lubang air...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list