Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
4062
View
54
Reply

[Tempatan] Golongan profesional dah mula join pekerjaan gig

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2021 11:12 AM | Show all posts |Read mode
Pekerjaan gig untuk semua ketika dunia profesional dilanda krisis pandemik?
Ahmad Mustakim Zulkifli
Jun 19, 2021 9:00 AM

Kebiasaannya, pekerjaan “gig” sering dikaitkan dengan kerja seperti penghantar makanan, pembawa barangan atau pekerjaan lain yang tidak memerlukan kelayakan tinggi.

Namun, pada era yang semakin mencabar dari sudut kewangan dan kos sara hidup, ramai profesional yang mempunyai kepakaran dan kelayakan mencari peluang berbentuk kerja-kerja gig yang menepati kelayakan mereka.

Sookie Ng, seorang penulis dalam industri kreatif yang kini bekerja dengan firma penerbitan di Kuala Lumpur berkata, meskipun sudah mempunyai kerja tetap, dia ingin memanfaatkan masa terluang dengan kerja sampingan.

Namun, kebanyakan daripada kerja sampingan itu tiada kaitan dengan bidang tugasnya.

“Di mana-mana saya mencari, yang ada hanya kerja sepenuh masa. Jika ada kerja separuh masa pun, ia kerja penghantar atau kerja berkaitan teknologi,” katanya kepada MalaysiaNow.

Sookie berkata, tidak banyak kerja separuh masa berkaitan industrinya yang boleh dijumpai, ditambah pula dengan pengalaman menyedihkan berdasarkan pengalaman orang lain, antaranya majikan yang terlalu mendesak dan kadang kala langsung tidak dibayar.

Dia terjumpa satu iklan di Facebook yang menjentik rasa ingin tahunya.

Iklan itu memaparkan portal carian pekerjaan, MakeTimePay.

“Saya menghantar beberapa permohonan untuk tugas gig yang ditawarkan namun tidak terlalu memikirkannya. Saya dipilih untuk melakukan tugas itu dan kemudian menerima bayaran saya,” katanya menceritakan pengalaman melakukan kerja gig pertamanya.

Kerja-kerja gig merujuk kepada kerja jangka pendek yang diberikan bayaran.

Istilah ini menjadi popular apabila khidmat penghantaran makanan mula mendapat tempat dan permintaan tinggi dalam kalangan pengguna.

Ramai merebut peluang untuk mendapatkan pendapatan sampingan dengan menjadi penghantar makanan, barangan atau membawa penumpang.

Di Malaysia, selain masalah penggangguran, golongan pekerja juga berhadapan dengan masalah kerja yang tidak selari dengan kelayakan mereka.

Golongan tersebut mempunyai kelayakan dan kepakaran, namun mencari kerja-kerja gig yang sesuai dengan kelayakan tersebut.

Tiada data rasmi mengenai jumlah pekerja gig di Malaysia, namun dianggarkan jumlahnya antara 250,000 hingga 300,000.

Pengasas dan pengarah eksekutif MakeTimePay, Shahryn Azmi berkata dengan peluang yang betul, ramai golongan profesional mahukan kerja gig yang berkaitan dengan kepakaran mereka.

“Kesemua faktor ini menjadi sebab mengapa MakeTimePay semakin mendapat tempat. Ketika ini, terdapat lebih 120,000 peluang mencari pendapatan di portal MakeTimePay,” katanya kepada MalaysiaNow.

Menerusi portal itu, Shahryn berkata seorang akauntan yang ingin mencari pendapatan lebih contohnya, tidak perlu menjadi penghantar makanan.

Sebaliknya dia boleh menggunakan kepakaran dan ilmu perakaunannya untuk tugas atau kerja gig membantu sebuah syarikat untuk menguruskan kewangannya.

“Pekerja-pekerja gig ini dibayar untuk masa peribadi mereka berdasarkan kemahiran dan kelayakan sebenar mereka.”

Menurut Shahryn, portal itu menggunakan algoritma kecerdasan buatan untuk memadankan pencari kerja dan tugas-tugas gig yang selari dengan kepakaran masing-masing.

Namun cara ini tidak selalu berjaya membuat padanan memandangkan sesetengah tugas tidak memerlukan kelayakan akademik atau profesional, sebaliknya minat dan pengalaman.

Selain memanfaatkan pekerja, majikan atau syarikat juga boleh menggunakan portal itu untuk akses kepada tenaga kerja.

“Pilihan pekerjaaan tradisional selalunya menggajikan tenaga sepenuh masa atau tidak menggajikan pekerja langsung. Tetapi dengan pilihan di MakeTimePay, penggajian tenaga kerja boleh dilakukan mengikut keperluan, boleh jadi hanya untuk sejam, sehari atau sebulan.

“Dengan cabaran Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan, kita melihat perusahaan mikro, kecil dan sederhana bergelut untk menampung kos overhed kakitangan mereka. Untuk satu tempoh, mereka dibenarkan beroperasi dan untuk satu tempoh lain, mereka diminta tutup. Namun pada masa yang sama, masih ada permintaan untuk produk merekam” katanya.

Menerusi padanan kerja gig mengikut kelayakan ini, syarikat boleh menawarkan pekerjaan sesuai dengan keperluan semasa mereka.

Selain golongan pekerja, siswa yang ingin mencari pendapatan sampingan juga boleh memanfaatkan portal itu, seperti yang dilakukan oleh Delson Ngan, seorang pelajar di Asia Pacific Insititute of Technology.

Dia suka melakukan kerja separuh masa, tetapi peluang kerja seperti itu sukar dicari.

Ada juga kerja yang diperolehnya berdasarkan rekomendasi daripada rakan-rakan.

“Tidak banyak perkara yang boleh dilakukan semasa PKP, jadi saya fikir mengapa tidak buat duit jika ada peluang.

“Walaupun saya dalam bidang teknologi, saya bukan seorang programmer jadi kerja-kerja yang sesuai untuk saya tidak selalu ada. Namun pilihan di MakeTimePay lebih luas dan saya berjaya jumpa beberapa kerja gig yang sesuai dengan saya,” katanya yang melanjutkan pengajian dalam bidang sistem maklumat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:35 AM | Show all posts
currently one of my job...  jadi consultant for a company.. advisory, reviewing proposals, review the project economics yang staff2 company buat, review presentation pack utk presentation kpd board directors and company strategy... kalo dpt bawak masuk commercial deals, lagi banyak lah bonus and income... yang paling best, tak perlu keluar rumah langsung, kalo meeting pun boleh online je...

having this kind of job i rasa lebih sesuai dari normal 8-5 day to day job, cukup bulan amek salary... kerja day to day 8-5 ni although fully WFH jugak, but still take up too much of my time utk family and kerja2 lain.. we're being paid for the actual work done and KPI met.. and i need this kind of flexibility utk manage my other companies and looking after my investments for retirement plan... PDPR anak lagi...

alhamdulillah, i made the right decision retire from 8-5  normal office work bulan 3 haritu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Mrnarik juga. Boleh tambah pendapatan sambil buat aktiviti dibuli dan membuli bersama Opah ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:40 AM | Show all posts
this article taken from  https://www.oberlo.com/blog/what-is-the-gig-economy


What is the gig economy, and how does it work? This question is becoming increasingly important and relevant.

According to Statista, it’s projected that 85.6 million people will be freelancing in the United States by 2027. As a result, freelancers will make up a whopping 50.9 percent – over half – of the U.S. workforce.




When you hear the term ‘gig economy,’ you may think of companies like Uber and Upwork. However, the gig economy encompasses a lot more than these platforms.

In this article, we’ll explore how the gig economy works, the types of gig workers, and the pros and cons of gig work.

So, if you’re looking for ways to make money in the gig economy, read on.

What is the Gig Economy?

What does ‘gig economy’ mean? The gig economy is a free market in which individuals earn income from on-demand, short-term assignments, tasks, or jobs. Often, gig economy workers find jobs through online platforms or apps.

Gig economy workers aren’t employees, but self-employed independent contract workers – often working for a variety of clients. This type of work has been around for a long time – however, the name has evolved.

The term ‘gig’ originates from the world of performing arts, where comedians, musicians, and performers are paid for individual performances, called ‘gigs.’

Types of Gig Workers
The gig economy definition encompasses many different types of gig workers, spanning virtually every industry.

Some popular gig economy jobs are relatively new, and others have been around since the dawn of commerce. Here’s a list of the different types of gig workers:

Freelancers: Perform services for multiple clients
Consultants: Provide guidance to clients
Independent contractors: Appear similar to traditional employees, but are independent
Temps: Temporary independent contract workers
Seasonal workers: Provide temporary services as independent contractors
What is a Gig Worker?
A gig worker earns money from completing lots of small jobs for a number of clients. These clients can be individuals or businesses.

Gig work varies greatly and includes everything from running errands to programming. Once a gig worker has completed a job, they’ll move onto the next project.

Some gig economy workers earn money per hour, and others make money per project or task. If a gig worker earns money per hour, they’re often able to choose when and how long they work.

Many gig workers also have a full-time or part-time job, and do gig work to earn additional income on the side.

10 of the Best Gig Economy Jobs
There are countless different types of gig economy jobs. Here’s a quick rundown of 10 gig economy examples to illustrate the opportunities available.

1. Ridesharing and Taxi Driving
All you need to apply for ridesharing apps like Lyft and Uber is a smartphone and car. If you qualify, you can start earning money on the side in no time.

2. Education and Training
Many teachers, tutors, and instructors work as individual contractors who provide education to multiple clients.

3. Deliveries
Like ridesharing apps, there’s a host of food and parcel delivery apps such as Postmates and Grubhub. Gig workers use bikes, motorbikes, cars, and vans to make deliveries.

4. Administrative
Administrative jobs are popular in the gig economy. For example, many people work as virtual assistants, completing tasks for a number of different clients.

5. Software Development
Software developers often work as independent contractors and consultants, helping small businesses to make websites, software, apps, and games.

6. Accounting and Finance
Plenty of gig workers perform accounting and finance based tasks for clients, such as bookkeeping and tax return preparation.

7. Digital Marketing
There are many different digital marketing jobs in the gig economy, from running Facebook ads to performing search engine optimization (SEO).

8. Project Management
Project managers are used in many different industries to oversee and direct projects from start to finish.

9. Writing
There are many freelance writing jobs in the gig economy. These can range from creating advertising copy to improving CVs.

10. Event Staffing Jobs
Many event planners need temporary workers for parties, weddings, conferences, and more.

Working in the Gig Economy: Pros and Cons



The gig economy has a number of benefits that traditional work doesn’t typically enjoy. However, there are also some key downsides.

Let’s take a closer look at some gig economy pros and cons.

5 Gig Economy Benefits
Let’s begin with five gig economy benefits.

1. Low Barrier to Entry
It’s very easy to join the gig economy. There are many gig economy jobs that are simple and don’t require qualifications or previous experience.

2. Flexibility
Gig economy workers have the opportunity to choose when they work and the clients they take on (or don’t take on). As a result, many gig economy workers choose to work from home.

3. Variety
Gig economy workers often perform many jobs for different clients, which can help to stave off monotony and keep work interesting.

4. Independence
Gig economy workers are self-employed. In other words, a gig worker is her own boss. As a result, most gig workers don’t have to attend meetings, progress reviews, or deal with office gossip and drama.

5. Opportunity to Try New Jobs
Many people have a small business idea they’d like to try, but it doesn’t make sense to quit their main source of income to give it a go. Working in the gig economy is a great way to try different jobs on the side with minimal risk.

5 Gig Economy Drawbacks
Unfortunately, there are drawbacks to every job. Here are five disadvantages to working in the gig economy.

1. Modest Pay
Although many gig economy workers earn good money from gig work, it can be challenging to create a sizable income from bite-sized jobs. This is especially the case for unskilled work, like delivery driving or grocery shopping.

2. Inconsistent Income
A flexible schedule also comes with a flexible income. Gig economy workers often experience fluctuations in their income, depending on the amount of work available.

3. Lack of Benefits
Without an employer to provide benefits, self-employed individuals are responsible for their health insurance and retirement plan.

4. Taxes and Expenses
Self-employed individuals also need to manage and pay taxes on the money they earn from gig work. Plus, gig economy workers usually need to purchase and maintain the tools and equipment they need, such as cars, computers, smartphones, and phone plans.

5. Potential Stress and Burnout
Working in the gig economy can be tiring and stressful. Managing many jobs and clients isn’t for everyone. And it can be stressful not knowing when your next job will arrive.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 11:54 AM | Show all posts
Edited by green~tea at 19-6-2021 12:02 PM

mcm yang article ni tulis,.  the drawbacks are the staff benefits yang kita no longer enjoy as compared to normal day to day job

1. no more EPF contribution - carum sendiri je lah.. RM60k per year self contribution. or we have to start manage sendiri retirement fund / investment long term. as for myself i mmg start seriously looking after my own financial planning since 2017...
  • ASB1, ASB2, ASB3, Tabung Haji, SSPN (utk benefit anak i lepas 18)
  • Amanah Hartanah Bumiputra (maybank)
  • Maybank Smart Retirement & Maybank SmartWaris
  • Maybank Unit Trust - i utilize my Relationship Manager (RM) yang Maybank assign untuk i as their premier wealth client... mmg i suka laa RM ni sbb dia mmg advise and very knowledgeable tolong i kembangkan investment. so far he is the most helpful, and humble and friendly, i have few RMs before this dengan other banks, tp attitude and knowledge kelautan pasifik, rela i tutup account dengan other banks and focus premier banking dgn sini je cukup lah...
  • EPF i tak usik langsung and i plan to do compounding for my EPF until umur 55
  • few others investment tools i still have - koperasi, Wahed invest, bank rakyat. i have few properties but lets not talk about it here, kang orang kata aku susun harta plak sini topik gig economy and how to stabilize our income when doing this freelancing

2. no more medical benefits - i ambil medical card sendiri sebelum retire haritu... ambil dengan the same company dengan my previous employer's employee benefits, bayar la sikit but for health protection is really required nowadays bila ada covid and sebelum kita menua makin byk penyakit due to lifestyle and age kan...

3. unstable income and need to self-managed taxes
same as no 1 tadi, i mmg buat re-investment utk ensure ada passive income as my own back-up system... and self managed taxes ni penting la utk kita study kan, kena aware mana boleh exemption, mana boleh tolak as expenses kat bahagian or company mana.. sementara masih sistem SST nih, khuenssss
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:04 PM | Show all posts
ah yes loooopaaaa nak tambah... for this gig work.. i mmg set up siap2 good home office, buy a good and reliable laptop.. have a good internet connection (5G)...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu lagi pekerjaan gig adalah dengan menjadi wartawan cari.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:05 PM | Show all posts
ultra78 replied at 19-6-2021 12:12 PM
Satu lagi pekerjaan gig adalah dengan menjadi wartawan cari.

haa pehtu pemalas nak buka bebenang baru... kejanya menempek bebenang yg poromners lain dah bukak

lembab lagi pemalas.. siap suruh kasi link.. podachiittt
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 19-6-2021 01:05 PM
haa pehtu pemalas nak buka bebenang baru... kejanya menempek bebenang yg poromners lain dah bukak
...

Hahahah.. tuh wartawan baru kott.. biasanya deme bukak benang pastu lari..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:14 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 19-6-2021 01:11 PM
Hahahah.. tuh wartawan baru kott.. biasanya deme bukak benang pastu lari..

suh smod potong kon*k deme
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 19-6-2021 11:40 AM
this article taken from  https://www.oberlo.com/blog/what-is-the-gig-economy



Gig economy: where you subcon different small jobs to different technical persons
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
WFH mmg sesuai subcon kerja2 pada 3rd party. Bayar upah ikut job.
Runner upah org lain. Buat akaun upah org lain. Jaga kedai shopee upah org lain
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:27 PM | Show all posts
green~tea replied at 19-6-2021 03:35 AM
currently one of my job...  jadi consultant for a company.. advisory, reviewing proposals, review th ...

Dulu keje runner ni takde orang pandang pun. Keje punn xde slip gaji
kalau cakap dengan pak mentua keje runner confirm orang tengok atas bawah
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 19-6-2021 01:14 PM
suh smod potong kon*k deme

Smod takde kuasa ke atas deme rasanya.. tuh admin yg jaga rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 02:14 PM | Show all posts
gigahertz replied at 19-6-2021 01:27 PM
Dulu keje runner ni takde orang pandang pun. Keje punn xde slip gaji
kalau cakap dengan pak mentu ...

skang keje runner lagi mahal dari pilot or even engineer
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 02:21 PM | Show all posts
green~tea replied at 19-6-2021 02:14 PM
skang keje runner lagi mahal dari pilot or even engineer

Sekali pakej "jangan pandang rendah tau, kami ada phd"
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by wirazam at 19-6-2021 02:40 PM
ultra78 replied at 19-6-2021 12:12 PM
Satu lagi pekerjaan gig adalah dengan menjadi wartawan cari.


Ini betull.....sap sap soi je boleh dpt RM3k ...kalau news tu dpt menarik ramai forummer balas membalas posting
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:21 PM | Show all posts
wirazam replied at 19-6-2021 02:38 PM
Ini betull.....sap sap soi je boleh dpt RM3k ...kalau news tu dpt menarik ramai forummer balas m ...

ni yg nickname mcm Raline,  User.name semua tu ke..
mmg dpt duit gitu je amik komen netizen terus jd berita
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 19-6-2021 03:21 PM
ni yg nickname mcm Raline,  User.name semua tu ke..
mmg dpt duit gitu je amik komen netizen terus ...

Yg wartawan cari ni yg nick atau id dema ada tulis CARI dan level 24.

Tu semua dibayar oleh CARI..bila dema buka thread walau dah dibuka oleh forumer biasa supermod pun x boleh tutup thread dema sb x de kuasa...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 19-6-2021 02:21 PM
Sekali pakej "jangan pandang rendah tau, kami ada phd"


Oh ya.. kesian la hai.. bergolok bergadai duit masa tenaga amek phd... bg i jadi runner ni high risk punya job, bawak motor atas jalan... takleh ke buat motor roda 3 payah sikit nak terbalik.. takut i tengok  depa merempit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list