Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
4728
View
85
Reply

Ustaz Dikecam Sombong Pilih Darah Penderma Beriman

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-7-2021 02:34 PM | Show all posts |Read mode
Kenyataan pendakwah Indonesia, ustaz Yusof Mansur yang bersyukur kerana mendapat seorang Hafiz al-Quran sebagai penderma darah kepadanya hangat diperkatakan netizen, lapor laman Suara.com.


Kenyataan tersebut yang dimuat naik ustaz Yusuf Mansur menerusi laman sosial Instagramnya menyebabkan dia dituduh sebagai sombong dan memilih.


Ustaz Yusuf Mansur dimasukkan ke hospital selepas paras hemoglobin dalam darahnya rendah lalu terpaksa menjalani pemindahan darah.








Dalam hantarannya, ustaz Yusuf Mansur menulis seramai 10 hafiz yang sudah dipilih untuk mendermakan darah kepadanya dan individu yang terpilih adalah Syekih Baleid, seorang penderma darah dari Maghribi.


Menerusi Instagramnya, pendakwah itu memuat naik video dirinya yang sedang terbaring dan memaklumkan tentang keadaan kesihatannya.


Dengan izin Allah S.W.T., hemoglobin saya masih ada lima. Sangat rendah namun masih hidup.


Saya dibantu rakan-rakan dan pasukan doktor yang luar biasa. Barisan penderma darah juga yang soleh-soleh, alhamdulillah ada 10 orang dan yang terbaik akan dipilih, katanya.


Netizen rata-ratanya meninggalkan komen dengan mengatakan mereka tidak bersetuju dengan kaedah pemilihan penderma yang dibuat ustaz itu.


Pemindahan darah juga mahu pilih yang sama beriman, tulis seorang netizen.


Di sinilah saya melihat kebesaran Allah S.W.T. Saya tahu saya banyak dosa,  namun Allah memberikan saya kesempatan untuk mendapatkan darah daripada orang-orang terbaik di Bumi, dengan izin-Nya, tulis ustaz Yusuf Mansur.




Sumber: Kosmo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam menarik kisah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Selamat jalan jela untuk jenis yang macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kahkahkah. Cemana ko tahu dia beriman ? {:smile
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dapat darah hafiz boleh jadi hafiz ka?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Penunggang agama ramai sekarang.

Btw, ok je kalau nak pilih asalkan tak menyusahkan doktor & staf perubatan lain.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Bolih belah la ostad tifoo.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Takut lettew kot2 dapat darah si pemakan khinzir dan peminum arak.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
aku bila baca suara.com, aku tahu dah dari mana.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Pasti org mcm ni dalam hidupnya mengelak perkara syubhah apatah lg yg terang haram.. Moga hidup kita semua diberkati Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 09:18 PM | Show all posts
Kesianlah yg nak darah utk rawatan tp darah tu bukan dari org yang beriman...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
azurro replied at 24-7-2021 08:35 PM
Pasti org mcm ni dalam hidupnya mengelak perkara syubhah apatah lg yg terang haram.. Moga hidup kita ...

Ye ke? Ai doubt it. Kenal orang2 irl yang jaga betul hapa masuk dalam mulut dia, but selamberk skendel2 harom. Iyerk!
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
off topic..blood donors tolong la g derma darah..meols dah 2 kali dapat msg suruh g derma tapi meols tak cukup 3 bulan lagi..kesian kat orang tak cukup darah
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengadalah... Acah2 ahli syurga... Org lain najis.. Dlm agama ada ajar mcm ni ke... Makin mengarut
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 09:57 PM | Show all posts
Takbir aje la...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 24-7-2021 09:23 PM
off topic..blood donors tolong la g derma darah..meols dah 2 kali dapat msg suruh g derma tapi meols ...

Iols bukan taknak derma iols tak layak utk derma darah. . ADA juga 2-3 cuba nurse yg check tu reject dgn alasan tekanan darah iols rendah
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 24-7-2021 10:10 PM
Iols bukan taknak derma iols tak layak utk derma darah. . ADA juga 2-3 cuba nurse yg check tu reje ...

kalau takleh derma takpe la nak buat camne kan..meols pon pernah kena reject sebab tido lambat..tido tak kualiti kata nya

lagi satu orang kata kalau derma darah jadi gemok jangan percaya k..mengarut semua tuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 10:16 PM | Show all posts
MeghanK replied at 24-7-2021 09:23 PM
off topic..blood donors tolong la g derma darah..meols dah 2 kali dapat msg suruh g derma tapi meols ...

Awak blood type apa ye? Saya universal donor
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Hafal quran tu mmg bagus..tapi tkdela nabi ajar suruh mendewakan sampai cmni..

Ni dah serupa konsep kasta namanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 24-7-2021 10:16 PM
Awak blood type apa ye? Saya universal donor

same la..kalau tak cukup darah halo2 iols k..kita boleh terima darah sesama sendiri je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list