Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
5670
View
63
Reply

[SEJARAH] Pakcik Otto.. Muncul la

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-7-2021 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pakcik @OttoVanBismark nak requesttt..

Memandangkan ramai tak tau tentang infaq sahabat Baginda saw Saidina Uthman bin Affan r.a yg dari sebelum beliau meninggal dunia hingga la sekarang masih lagi membantu umat islam selama lebih kurang 1300 tahun.. Siap ada akaun bank atas nama beliau.

Sy nak request pakcik Otto tulis tentang Saidina Uthman bin Affan dan infaq beliau supaya ramai org sedar yg kita ada byk tokoh yg boleh dijadikan idola bukan saja keberanian depa malah kerana keikhlasan depa dlm bersedekah... Hatta kaya pun pergi mengadap Allah swt dlm keadaan miskin disebabkan mereka ni benar2 infaq DUIT DEPA sendiri keranaNya.

Selain tu.. Pakcik Otto.. Minta tolong tulis ttg Sallehuddin...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:17 AM | Show all posts
pakcik otto sejarah omputih dia tero laa... sejarah islam dia tero kaaa???

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya...ya.. Ada dengag pasai infaq tu... Tak silap hampir separuh tanah...masjid di Madinah tu dari Infaq.

Mohon bro Otto tulih sikit..

Tengkiu
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow, boleh request2 ye. Macam request2 lagu pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
aza replied at 25-7-2021 11:17 AM
pakcik otto sejarah omputih dia tero laa... sejarah islam dia tero kaaa???

Jangan pandang sebelah mata... Muahahaha.. Pakcik otto terror sejarah Islam juga.. Aku nak tulis skrg.. Otak aku hitam.. Muahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 25-7-2021 11:18 AM
Ya...ya.. Ada dengag pasai infaq tu... Tak silap hampir separuh tanah...masjid di Madinah tu dari In ...

pokcik.. Mohon tlg tulis ttg stategi peperangan islam ikut pandangan pokcik sebagai seorg pegawai tentera...mesti lagi aauummm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
crossline replied at 25-7-2021 11:47 AM
Wow, boleh request2 ye. Macam request2 lagu pulak.

Kita nak meriahkan bod ni balik dgn thread yg ditulis sendiri oleh para forumer... Muahahahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya... ya.... pakcik ada ni. Tergerak hati nak masuk hari ni tau tau ada yang memanggil.

Ada la yang pakcik tau sejarah saidina uthman ni. Dia ni memang kaya. Lejen betul dia punya kaya. Malah lebih kaya dari Abdul Rahman bin Auf yg kita semua sedia maklum adalah antara sahabat yang paling kaya.

Abdul Rahman Bin Auf, masa hijrah ke madinah dia bafu nak daftar SSM, tapi Saidina Uthman masa ni dah melobi telaga dari yahudi. Dia jugak la satu satunya sahabat yang kahwin dengan 2 orang anak Nabi. Salin tikau aje. Mula mula kawin dngn Rokiah, bila Rokiah meninggal, dia kawin pulak dengan Umi Kalthum.

Ingat senang ke nak kawin dengan anak nabi kalau bukan calang calang punya orang. Kebetulan pakcik baru lalu bab kekayaan para sahabat dalam buku muqaddimah karangan Ibnu Khaldun. Ibmu Lhaldun ni bukan ulamak tau, dia Historian.

Jadi kenapa kekayaan Saidina uthman ni tak begitu di-highlight kan sangat dalam lembaran sejarah islam ? Ha tu nanti pakcik terangkan dalam artikel lengkap.

Antara trivia lain pasal saidina Uthman ni, kalau ikutkan dia tak jadi khalifah ke 3. Dalam riwayat Saidatina Aisyah, pernah sahabat tanya, kalau nanti Nabi dah tak ada sapa yg nak ganti tempat Nabi ? Aisyah jawab Abu Bakar, kendian Umar dan kemudian Abu Ubaidah. Abu ubaidah ni kalau hari ni kita panggil dia Setia Usaha Sulit Nabi. Dan Nabi gelarkan Abu Ubaidah ni pemegang amanah nabi. Tapi sayang, masa Umar jadi khalifah, Abu Ubaidah jatuh sakit sebab masa tu madinah diserang wabak. Maka jatuh la tampuk pimpinan lepas umar kepada Uthman.

Jadi nanti cari masa ceritakan serba sikit apa yg pakcik tau dengan lebih detail.

Thank You @sarah82 seru pakcik balik. Huhuhu. Kalau tak pasal ko, pakcik pun tak berapa nak ada mood dalam ni. Tengok la apa jadi hari ni kat bod sejarah. Malas nak bising. Buang masa.

Pasal salahuddin pon pakcik terlupa terusss. Nanti pakcik ejas masa untuk cerita pasal salahuddin ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 25-7-2021 03:18 AM
Ya...ya.. Ada dengag pasai infaq tu... Tak silap hampir separuh tanah...masjid di Madinah tu dari In ...

Tengkiyu tuan mejar. Nanti saya tulis dan susun ya tuan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
OttoVonBismark replied at 25-7-2021 11:56 AM
Ya... ya.... pakcik ada ni. Tergerak hati nak masuk hari ni tau tau ada yang memanggil.

Ada la ya ...

Muahahaha.. Sy nak tulis.. Tapi serius pakcik.. Semua sy dah tulis nota.. Tapi ayat bila sy karang... Sy rasa yg baca akan mehhhh.. Dgn tak ada idea lagi.. Waduh... Jom pakcik kita war2 kan tokoh2 yg kita boleh jadikan HERO supaya kita semua tak mudah taksub dgn manusia lain.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 25-7-2021 04:00 AM
Muahahaha.. Sy nak tulis.. Tapi serius pakcik.. Semua sy dah tulis nota.. Tapi ayat bila sy karang ...

Pakcik paham maksud taksub ko tu nak. Hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 25-7-2021 04:00 AM
Muahahaha.. Sy nak tulis.. Tapi serius pakcik.. Semua sy dah tulis nota.. Tapi ayat bila sy karang ...

Kenapa la ko tak teruskan aje. Semua dah prepare tu ha. Tulis ikut gaya bahasa ko sendiri la sarah. Nanti idea tu akan dtg kendian. Yang penting isi dah ada tu. Segala nota semua, rugi  la usaha ko kumpol nota.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
aza replied at 25-7-2021 03:17 AM
pakcik otto sejarah omputih dia tero laa... sejarah islam dia tero kaaa???

Pakcik memilih untuk tak cerita nau pasal sejarah islam ni sebab dah bamyak yang menulis. Walhal banyak cerita yang boleh dikongsi. Tapi dah ramai yang tulis pakcik pun tulis la pasal lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
OttoVonBismark replied at 25-7-2021 12:03 PM
Pakcik paham maksud taksub ko tu nak. Hahaha.

Muahahahaha.. Maafkan sy.. Hati hitam sangat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
OttoVonBismark replied at 25-7-2021 12:05 PM
Kenapa la ko tak teruskan aje. Semua dah prepare tu ha. Tulis ikut gaya bahasa ko sendiri la sarah ...

Tak boleh pakcik.. X sampai.. Baik pakcik yg tulis.. Cara pakck lebih santai.. Dan ayat pakcik mmg da boom.. Senang utk mereka menerima dan faham.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 12:31 PM | Show all posts
OttoVonBismark replied at 25-7-2021 12:03 PM
Pakcik paham maksud taksub ko tu nak. Hahaha.

agaknya saidina othman nangis tak zaman dulu nak kutip derma dan buat cerita sayu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-7-2021 12:31 PM
agaknya saidina othman nangis tak zaman dulu nak kutip derma dan buat cerita sayu?

Tak ada.. Saidina Uthman bin Affan infaq duit beliau sendiri tanpa membuka tabung derma.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 02:43 PM | Show all posts
sarah82 replied at 25-7-2021 02:39 PM
Tak ada.. Saidina Uthman bin Affan infaq duit beliau sendiri tanpa membuka tabung derma.

hebatnya para sahabat dulu ikhlas menderma tanpa perlu drama. ni idola sejati
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2021 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-7-2021 02:43 PM
hebatnya para sahabat dulu ikhlas menderma tanpa perlu drama. ni idola sejati

Yap.. Tak ada ayaq mata.. Tup2 beliau beli telaga tu.. Utk kegunaan umat islam kat Madinah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 03:03 PM | Show all posts
sarah82 replied at 25-7-2021 02:54 PM
Yap.. Tak ada ayaq mata.. Tup2 beliau beli telaga tu.. Utk kegunaan umat islam kat Madinah.

xingat kisah siapa

tapi ada satu yahudi ni dia bolot telaga dan jual harga yahudi pada rakyat local. tak silap abdul rahman bin auf nak beli perigi tapi yahudi tu tak nak jual. jadi abdul rahman sewa dua hari je telaga tu. dua hari tu seluruh penduduk air telaga tu. yahudi tu marah sebab tiada lagi orang beli air telaga . end up semua telaga abdul rahman beli.


betapa  cerdik cerdas sahabat nabi dalam urus niaga.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list