Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
7977
View
74
Reply

[Dunia] Edisi Cashhh : korupsi yg membawa malapetaka pada para penduduk di negara china

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-7-2021 09:59 AM | Show all posts |Read mode
Edited by blastoff at 29-7-2021 09:58 AM

Disebabkan ribut yg menyebabkan hujan tak henti2 hingga berlaku flash flood di merata tempat di china , telah menyebabkan banyak paip najis pecah ( low quality buat tak ikut spec ler tuu ) lalu mengalir mencemari sungai2 dan air bawah tanah hingga mencemari paip air kegunaan harian.

Menyebabkan tap water condo2 mewah serta banyak perkampungan kluar air najis warna kuning hingga berbau hancing dan pekong je seluruh bilik air di buatnyaa .

Tapi apabila di buat aduan , management company air kata dah inspect ok je, lalu para penduduk di cap sebagai berhalunisasi, maka depa pungg guna laaa air najis tu ada yg selama dua bulan minum, masak, mandi, basuh baju etc hingga ada yg cirit birit jadi allergy teruk muntah2 ler.

Depa dok perasan air rasa teruk dan berbau busuk terlampau , tapi minum gakkk , mak aihhh awat laaa camtu sekali punya taat pada pihak berkuasa tempatan.

Lepas tu ada penduduk yg cerdik sket pi selidik lebih mendalam baru dapat tahu yg paip najis pecah mengalir masuk ke paip kegunaan harian .

Masaalah nih memberi kesan pada berpuluh2 ribu org di sesatu penempatan , dan kena pada banyak area plak tuuu  .....bukan satu dua condo je . Bukan hanya sungai2 dicemari air najis tapi jugak air bawah tanah pungg dicemari bahan bernajis gakkk kerana paip2 najis yg low kualiti asyik pecah masuk dalam saluran air kegunaan harian merata hala.



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





https://www.youtube.com/watch?v=DPkCberNzHY

China Observer

The pollution of China's potable water sources is alarming.Owners of multi-million dollar apartment in Shenzhen have been drinking fecal water for two months and many have developed skin allergies, diarrhea, stomach pains, eye pains, tonsillitis and other symptoms. Such incidents have been occurring all around China, with people speaking out in Heilongjiang, Chongqing, Changsha and Hangzhou. China's water pollution problem is so widespread that in some cities, the tap water is only used to flush toilets.






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
msia pun bakal menuju ke arah negara pariah kalo penguatkuasa sama gak makan rasuah.
byk je contoh depan mata
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:03 AM | Show all posts
ingatkan apabila negara china selamat dari plandemik covid rakyat depa boleh menarik nafas legaaaa , rupa-rupanyaaaa plandemik korupsi lagi teruk malapetaka nyaaaa hingga kualiti hidup jadi zerooooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia is coming soonnnn...so nextttt
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:13 AM | Show all posts
semoga Allah turunkan bala bagi pembunuh umat isele di China..amin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:14 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 29-7-2021 10:02 AM
msia pun bakal menuju ke arah negara pariah kalo penguatkuasa sama gak makan rasuah.
byk je contoh  ...

malaysia kalau kena banjir ala seribu tahun sekali macam yg negara china kena baru2 nih tuuu , bukan stakat air najis masuk ke sungai segala tapi air paip tak ada langsung berbulan2 pe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:23 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 10:26 AM

Construction di china siap cepattt, tapi kualiti hauk tahap gabannn, hingga segala mende nak cut cost , sampaikan kalau 3 bahagian , 2 masuk poket , 1 bahagian je di guna utk construction lalu kurangkan simen dan konkrit hingga apartment2 baru punggg retak sana sini di buatnyaaa

Mengerikan , memang lah ada bangunan tinggi gah sana sini di china, tapi macam dok dalam bangunan tofu je asyik nak retak, lihat video nih akan faham ler tahap korupsi di china memang dah tak terkawal ler


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:33 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 10:34 AM

Rakyat negara china kebanyakan jenis tunduk patuh je, walau trap dalam ketapi yg tenggelam dalam air di terowong hingga nak cecah leher kedalaman airnya masih relax je yakin depa akan di selamatkan ..... akhirnya 12 mati , tapi misi menyelamatkan di buat gak lah walau kecut habih semua satu badan dok terendammm lamaaaa menunggu diselamatkan .


Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:49 AM | Show all posts
Kalau dalam format berita, mesti lebih tersusun dan menarik untuk dibaca.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:49 AM | Show all posts
Apabila terowong di buat, 2 way 6 lanes , pengguna2 kereta2 yg nak gunanyaaa perlu di beri flood warning apabila air dam hendak dilepaskan ketika  hujan terlalu lebat yg membawa pada peningkatan air.
Tapi pada 20 july tu tiada flood warning di buat , walau air dam di lepaskan , kerana nak elak dari beri wang pampasan pada para penduduk yg harta benda di tenggelamkan oleh banjir akibat pelepasan air dam ittew ler lalu di buat secara senyap2 je pelepasan air agar para penduduk menyangka ia natural phenomena ..
Hingga air membanjiri teruk kawasan rendah , lalu menenggelam kan terowong jalanraya itu termasuk semua kereta2 yg bersesak dalam tuu pungg turut tenggelam ler jugakk.

Persoalan..... berapa sebenarnya yg mati di Zhengzhou road tunnel ketika banjir melanda teruk baru2 nih ? Kereta2 yg tenggelam cukup banyak maaa, tapi kerajaan china kata yg mati sket je,  .....video nih menceritakan korupsi dahsyat bagaimana kerajaan china mengelak membayar pampasan dgn melabelkan malapetaka itu natural phenomena.
  




Horror of Zhengzhou Subway and Tunnel Floods | Is Henan Flood a Natural Disaster or a Man-made One?


China Observer


The severe rainfall in Henan caused a major flood, resulting in heavy casualties in Zhengzhou and other places, which was officially declared as a disaster "once in a thousand years". However, was the flood really a purely natural disaster, or was it another man-made disaster? What tactics are being used by Chinese Communist Party officials to maintain stability and to shirk responsibility?


On July 20, many places in northern Henan Province were devastated by a huge rainstorm. The Zhengzhou city was completely flooded and paralyzed.  Videos on social networking sites showed many residents swept away by the water and a large number of vehicles floating on the surface; three subways in Zhengzhou city were also submerged by tumbling floodwaters, with the deepest depth exceeding 2 meters.Zhengzhou Jingguang Road Tunnel, a 4 km long tunnel with two-way six lanes, was filled with flood water in five minutes during the rush hour on July 20  !  Hundreds of cars were trapped in the tunnel and the real casualties are a mystery.The flooding was not only a natural disaster, but also a man-made disaster by Chinese Communist officials.The Changzhuang Reservoir, located 2 kilometers from Zhengzhou, is the drinking water source for the Zhengzhou people. The super heavy rainfall and upstream water caused the reservoir water level to rise sharply, and this reservoir built in 1958 was reinforced twice, but there was still a risk of flooding.








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 10:57 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 11:00 AM


akibat flooding dahsyat tu , Kilang punggg boleh explode serupa macam atomic bomb di buatnyaaa hingga menyebabkan kualiti bangunan2 yg dah rendah tuu lagi teruk crack jadinyaaa di around 50 km area situ   ibarat jatuh di timpa tangga ayam meh berak atas kepala lah aje

errr apa yg kilang tu buat haaa ? Bom kaa ?





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:06 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 11:10 AM

ini laporan terbaru banjir di henan china lani ...masih banjir tahap emergency hingga para penduduk ada atas bumbung tunggu utk di selamatkan , berbelas juta penduduk terkesan akibat dam2 yg kerajaan china kalut bina selama nih yg low kualiti telah pecah maaa, dan pihak kerajaan tak warn para penduduk air2 dam dok membanjiri sana sini tuh, rakyat tak sedar gi kerja buat macam biasa padahal rumah2 depa tenggelam hingga barang tak sempat diselamatkan .




13 Million People Affected by Flooding, Many Dams Collapsed in Henan, Reasons Behind



Premiered 2 hours ago




Since July 20th, heavy rainfall across Henan caused the water level of reservoirs and rivers to rise rapidly, a large number of reservoirs in Henan are releasing water to protect their own safety, and a large amount of floodwater rushed into the rivers, causing many rivers to overflow their banks. At 10:00 p.m. on July 22nd, the Wei Rivers embankment located in Xinxiang City was breached; at 8:00 p.m. on July 22nd, the Wei Rivers bank in Peng Village was also breached, 30 kilometers downstream of Xinxiang; at 8:00 a.m. on July 23rd, the left bank of Weihe River in Xindian Village collapsed.


The right bank has been divided according to the flood release plan, and seven flood storage areas have been activated. After the banks broke down, the floodwater was like a fierce beast, pouncing on the houses and farmlands nearby, completely unstoppable. None of the houses in the village were spared and everything was flooded. On July 23rd, the Huojia Dam in Henan Province broke its embankment.


Rescuers and people on the dam quickly evacuated, and many people fled for their lives. After the old bank was repaired, the village of Hezhuang had another breach on the morning of the 26th, and the length was estimated to be about 50 meters. The reservoir discharge combined with the multiple embankment breaches has severely affected Henan Province. According to the official report, as of noon on the 27th, Henans heavy rainfall has affected 13 million people, and 71 people were killed. It was initially verified that 29,000 water conservancy facilities were damaged.


A total of 933,800 people have been transferred to avoid danger in the province, and 2.5 million acres of crops have been affected, with 360,000 acres of crop failure. It is impossible to confirm how many of the more than 10 million people in Henan were affected by the rainstorm and how many were affected by the flooding of the reservoirs, but it can be confirmed that most of the people affected were unaware of the reservoir discharge floods.

For example, the Changzhuang Reservoir, which is only 6 kilometers away from the center of Zhengzhou City, started discharging downstream at 10:30 a.m. on July 20th, but Zhengzhou's online disaster prevention service did not inform people of the flooding until 1 a.m. the next day. People went to work and traveled normally on July 20th without a clue, which led to this major disaster in Zhengzhou.

At present, there are still several cities in Henan in a state of emergency, including Xinxiang, Huixian, Anyang, and Hebi. Large areas of villages and towns are flooded, water and electricity are cut off, and villagers are on their roofs waiting for help.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:11 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 11:12 AM
msdummy.2018 replied at 29-7-2021 10:07 AM
Malaysia is coming soonnnn...so nextttt

kerajaan china suka berahsia dan menipu utk elak dari accountability... sama lah macam kat malaysia kann kerajaan kita semua nak sembunyi dan nak tutup mulut rakyat dari kritik kerajaan ... tungguuu , apabila jadinyaaa malapetaka style mega , akan terdedah kluar laaa segala korupsi itu yg bakal menjahanamkan hidup ramai para penduduk ler
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:22 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 11:28 AM
kerunai replied at 29-7-2021 10:13 AM
semoga Allah turunkan bala bagi pembunuh umat isele di China..amin

kau tonton video nih ler.....bala Allah yg diberi nama taufan in-fa yg lani menyebabkan berjutaaa jutaaa hidup para penduduk negara china sengsara, dah la condo2 crack sana sini, yg condong dan runtuh  ........ air minuman dicemari najis, kereta2 tenggelam , ibarat tinggal sehelai sepinggang maaa lani ramai di antara depa.
Itu bandar2 besar tuuu yg taufan tu pi hentam segala mende yg depa dok gah kumpulkan jadi tak bernilai di buatnya
Rakyat malaysia yg dok gah sokong pembunuh2 Al Harj di wad2 tuuu perlu sedar laa, negara2 kuasa besar lani Allah timpakan bala cukup dahsyat maaa, malapetaka tak pernah depa alami sepanjang hidup depa lagi , dari german, belgium, itali, USA, China, India, Canada, Australia..... menakutkann tengok .
Dalam masa dua bulan nih berturut2 negara demi negara diserang bala tentera Allah dalam bentuk banjir dahsyat hingga MUSNAH harta benda jadinyaaa, bagi depa yg sayangkan nikmat dunia dan kebendaan bala style tu memang sengsara tak terkira ler  .







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:33 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 29-7-2021 11:38 AM

Bangunan2 tinggi condong jadinyaa, dah tak selamat utk di duduki , sementara jalan2 dan jambatan2 musnah atau crack hingga tak boleh di gunakan lagi dahhh hanya dgn banjir mega  "seribu tahun" sekali tuuu aje musnah sekelip mata seumur hidup harta benda yg di kumpul para penduduk kota2 besar di china
  https://www.youtube.com/watch?v=us9pDKIyqa4






Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya boleh kena taun. Jadi virus baru pulak kalau mutate. China memang pandai sorok berita negara dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:42 AM | Show all posts
slavehunter replied at 29-7-2021 11:39 AM
Bahaya boleh kena taun. Jadi virus baru pulak kalau mutate. China memang pandai sorok berita negara  ...



66 empangan dilepaskan air senyap2 tak bagi tahu kat penduduk2 , lepas tu ada empangan mecah sana sini plak ..... mega cities in flood water yg drinking waternya sewage ler..... siksaa wooo dah lah retak crack menyebabkan value hartanah jadi merudum teruk



Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 29-7-2021 10:14 AM
malaysia kalau kena banjir ala seribu tahun sekali macam yg negara china kena baru2 nih tuuu , buk ...

Malaysia tunggu masa la, dengan rogol kambing ,rogol budak, tak tau la kenapa jahat sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
X buka cite pasal kobid ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2021 11:48 AM | Show all posts
corruption kat malaysia sama hebat je macam kat china, org2 islam di tekan hidup sampai nak melangkah pungg kena ikut kehendak KKM yg bertuhankan WHO , segala amalan agama Islam di ban di ubah di halang atas alasan nak kawal pandemik... kalau negara china Allah boleh hantar bala tenteranya style taufan tuuu camtu dahsyat, errr kat malaysia tak leh berlaku yg sama kaaa apabila pembunuhan bio war di sokong banyak para penduduk negara nih kann .... itu sedahsyat2 dosa laaa dok bunuh org tak ingat dunia kat wad2 camtu .....dok sokong plak pembunuhan style tu atas alasan depa pakar ....

Taubat lah dan mohon perlindungan Allah sebelum bala macam kat china tu menimpa negara nih plak ....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list