Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
496
View
7
Reply

Internet Lembab dirumah? INI Cara Mudah detect Pencuri Wifi guna app

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2021 02:27 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 16-9-2021 07:37 AM

SEKIRANYA anda menggunakan sambungan internet secara WiFi, kami yakin anda pernah mengalami situasi di mana prestasi WiFi anda terasa perlahan pada waktu-waktu tertentu membuatkan aktiviti harian anda terbantut. Salah satu faktor berlakunya situasi berkenaan adalah berpunca daripada pencerobohan dan anda perlu tahu cara kesan pencuri WiFi tersebut.

Menerusi perkongsian akaun TikTok @hafizi.zain, beliau telah berkongsi cara untuk kesan pencuri WiFi di rumah yang menyebabkan internet menjadi perlahan. Kebiasaanya pengguna mungkin terlepas pandang berkenaan perkara ini kerana kurang pendedahan.

1.jpg

Pertamanya, muat turun aplikasi Fing yang boleh didapati secara percuma di Google Play Store dan App Store.

Kedua, klik terima terma dan syarat serta membenarkan akses fungsi lokasi pada aplikasi ini.

Ketiga, setelah siap semua tetapan, bahagian utama akan dipaparkan dua pilihan menu iaitu sambungan WiFi yang digunakan dan nama penyedia internet.

Keempat, pada bahagian menu sambungan WiFi ini, klik pada Scan for devices. Menerusi pilihan tersebut, anda akan melihat senarai penuh peranti yang sedang menggunakan sambungan WiFi berkenaan.

Kelima, anda perlu meneliti setiap peranti dalam senarai untuk memastikan hanya pengguna yang dikenali sahaja dibenarkan.

Keenam, sekiranya terdapat peranti yang meragukan, klik pada nama peranti ꜱᴜꜱᴘᴇᴋ tersebut.

Kemudian, pergi pada bahagian bawah dan klik pada Remove device untuk buang ꜱᴜꜱᴘᴇᴋ daripada terus mengakses rangkaian WiFi ini.

Sebaiknya selepas sudah menyingkirkan semua peranti yang tidak berkenaan, anda perlu menukar kata laluan yang baru supaya tidak boleh diakses oleh ꜱᴜꜱᴘᴇᴋ pada masa kelak. Terdapat cara yang lebih berkesan bagi mereka yang masih menghadapi ini dengan menyenarai hitam mac address menerusi laman portal router yang dipakai.


SUMBER GAMBAR: APLIKASI FING.
Menariknya, aplikasi ini boleh membuat pantauan pada setiap masa di rangkaian WiFi tersebut. Bukan itu sahaja, ia juga menyokong integrasi ke komputer yang memudahkan maklumat rangkaian WiFi termasuk prestasi internet, ancaman pencerobohan dan senarai pengguna diakses melalui telefon pintar dan komputer pengguna sekaligus.
--------------------------------------------------------
saya sudah ,korang bila lagi ? hehe.saya dah buat scan tadi,takat inilah
belum nak ada sesiapa yang hack wifi saya ni.tapi,kalau korang cek ada
boleh kick dia dan banned dia ikut cara atas

Semoga dengan tutorial ini anda dapat mengelakkan daripada individu tidak dikenali menggunakan WiFi anda. Kini anda boleh menikmati prestasi internet pada tahap yang maksimum bersama keluarga dalam menjalani aktiviti seharian.

WhatsApp Image 2021-09-11 at 2.15.35 AM.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 02:32 AM | Show all posts
spam sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2021 02:40 AM | Show all posts

wahaaha. spam mintak kelapa  dara tak ada ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 02:44 AM | Show all posts
trunks replied at 11-9-2021 02:40 AM
wahaaha. spam mintak kelapa  dara tak ada ke

lama spam tu tk muncul

apa sudah jadi?
lama menghilang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2021 02:46 AM | Show all posts
ip_lepat replied at 11-9-2021 02:44 AM
lama spam tu tk muncul

apa sudah jadi?

mana lama baru 3 bulan dulu lagi 5 tahun tak login

natilah kalau free akan2 datang ,boleh help Admin6 yang amat di sayangi semula
dan layan kawan2 sini  

apa cerita? ada sehat ke? wabak makin teruk ni, semalam kematian 361 orang
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 02:49 AM | Show all posts
trunks replied at 11-9-2021 02:46 AM
mana lama baru 3 bulan  dulu lagi 5 tahun tak login

natilah kalau free akan2 datang ,bo ...

mcmni jgk le
bezanya tambah 1 bod je
https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=75
sudi2 le bertandang

duk rumah je, jgn merayap
apa2 jadi nnt susah
duk rumah, main dgn kucen
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2021 03:00 AM | Show all posts
ip_lepat replied at 11-9-2021 02:49 AM
mcmni jgk le
bezanya tambah 1 bod je
https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=75

zass layan haha..wah bella yang jelita macam saya  ada kawan dah la kat sana

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 03:04 AM | Show all posts
trunks replied at 11-9-2021 03:00 AM
zass layan haha..wah bella yang jelita macam saya  ada kawan dah la kat sana

cadang nk turun
admin ada pm bgtau dah selesai
tapi bila tgk ada problem tang utube, kansel le kot
apa makna berporem klu tk blh post utube

ada cinge peneman kat sana masa sunyi
kena ayat bebaik, susah nk cari sejuta kedit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list