Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
5244
View
114
Reply


"Beli Ayam Di Pasar Raya" Komik KPDNHEP Bikin Rakyat Marah

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2021 10:48 AM | Show all posts |Read mode
Foto :



Isu harga ayam yang melambung kerana masalah dedak naik harga dan lain-lain memang sentiasa berlaku. Namun maklum balas daripada pihak kerajaan sangat mengecewakan.


Terbaharu, komik yang dimuat oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) membuatkan ramai rakyat Malaysia tersinggung. Manakan tidak, diberi jalan penyelesaian mudah tanpa kaedah jangka masa panjang.



Disuruh beli ayam di pasar raya berbanding pasar basah! Kan aniayai peniaga kecil tu!







Foto :Twitter




Bagi netizen, cadangan tersebut sangat lah tidak praktikal. Mengapa pula perlu membeza-bezakan kedai ayam sedangkan kerajaan boleh bertindak dengan lebih bagus menerusi penyelesaian panjang iaitu harga dedak ayam!



"Mohon perkasa mutu penyampaian. Tak semua akan ke pasar raya. Sila lantik pegawai media sosial yang cakna dalam semua perkara. Jangan jadi kurang cerdik bila kongsi twit kepada rakyat."









Malahan netizen turut mengkritik menteri serta pegawainya yang tidak prihatin dengan masalah asas.




Bagaimanapun, setelah mendapat banyak kritikan, KPDNHEP akhirnya memadam twit tersebut.



Apa pendapat anda? - CARI



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa muntri kpdn nih...hari2 mkn bontot ayam ka?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Sejak beli ayam di tesco i tak lagi beli ayam di pasar2. Even waktu rege ayam naik melambong pun ayam di tesco masih harga yg sama. Lebih bersih dari pasar awam dan segar
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:09 AM | Show all posts
Org kje kat bandar blh la beli.klu org jauh dr pasaraya tpaksa beli kdai Acheh jua
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:10 AM | Show all posts
Klau dulu kjaan ckp bela ayam sndiri klu ayam mahal
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:12 AM | Show all posts
kalau la lotus sebelah rumah je
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Mzz memang beli ayam kat supermarket pun. Jarang nak pi market.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari dulu beli ayam kat pasar bior la harga berapa pun, anggap sedekah la.m
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau gi pasar borong..iols beli ayam passr borong lah
Kalau gi tesco..ayam tesco lah
Kalau hero..iols tak beli sebab cepat busuks..pastu.kalau beli siap potong..siap hempedu plak..choi btol

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts

Beli la ayam kat giant..bersih dan murah
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:25 AM | Show all posts

bodoh ye yg tulis komik tu
dan bodoh jgk yg luluskan
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia Boleh
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:29 AM | Show all posts
Ingat kawan-kawan,

Supply VS demand...

Ni keyword utama dia.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerajaan islam
1. Harga ayam naik - beli ikan jgn beli ayam
2. Harga ayam naik - beli dkt pasaraya
3. Harga minyak masak naik- munasabah rm30 utk 5kg
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:34 AM | Show all posts
edee_91 replied at 14-9-2021 11:29 AM
Ingat kawan-kawan,

Supply VS demand...

tapi ayam ni termasuk dalam barang harga terkawal
tak sepatutnya sewenang-wenang dinaikkan harga
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:08 PM | Show all posts
ni la masanya beli ayam pencen jah..murah je sekor rm11 je...beli noxxa memahal guna la..pressure cooker biasa masak 1/2 jam terus lembut hingga ke tulang...dap eehh...masa rendang ayam penceng...masak kicap..masak sup berempah...goreng po sodap jji hang guna noxxa atau prssure cooker cap lain la kasi lembut...beli kitchen equipment tp x guna..simpan dlm kabinet takpon kotak....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:16 PM | Show all posts
At some pasaraya,  ayam potong timbang kilo ni memang tak segar.  Kalau saya beli, tak tak konsumsi sendiri  tapi beli untuk my bulus.  Untuk buat lauk, saya beli di pasaratau beli Ayam Mas. Lebih yakin kesegarannya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat rumah saya ada jusco so beli ayam kat sana. Lgpun dia ada organic chicken so beli yg tu saja suruh dia tolong potongkan seekor. Tak pasti pulak pasar awam lagi mahal ke mcmana.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Mujor tempat kami bos ladang ayam buka kedai sembelih ayam...dptla kami ayam segar 8.60 sekilo...buat order baru dia proses ayam..oklah daging, seapood, ikan pon mahal, takkan nk jadi kambing mkn sayo..kalu pasaraya tak brpe fresh nk lg myding....tauke pasar lain marah sebab dia kacau harga tp org kampung semua bekap dia....kira untouchable gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:30 PM | Show all posts
ha ah, baik beli kat pasar raya je...kat aeon  harga ayam organik lagi murah dari ayam yg jual kat pasar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list